JUBILARNI 20. PUT

Nikšićki književni susreti: Minja Subota na otvaranju

Književni susreti se završavaju 13.decembra kada će biti organizovano „Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja“ na kome će nastupiti Bogić Rakočević, Aleksandar Bečanović, BorisJovanović Kastel, Gordana Sarić, Ana Pejović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Marko Vilotijević, Milica Radojičić, Spasoje Bajović, Jovan Drašković, Pavić Vujisić i Šćepan Popović
164 pregleda 1 komentar(a)
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.12.2017. 12:51h

Jubilarni, 20. po redu Nikšićki književni susreti u gradu pod Trebjesom biće održani od 11. do 13.decembra. Kako je na konferenciji za novinare rekla Renata Bulajić, direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“, kojaje i organizator Književnih susreta, i ovogodišnje izdanje imaće dva segmenta – dječji, koji će biti u dnevnom terminu, i za odrasle, u večernjim satima.

„Književni susreti biće otvoreni poetsko-muzičkim hepeningom sa Minjom Subotom, 11.decembra u 12 časova u sali Nikšićkog pozorišta, a pratiće ga mali hor Muzičke škole 'Dara Čokorilo'. Taj događaj biće posvećen sječanju na vječitog dječaka i velikog pjesnika Dragana Radulovića. Minja je sa oduševljenjem prihvatio taj predlog i kazao da je sa Draganom bio veliki prijatelj“, kazala je Bulajić.

Naredna dva dana, 12. i 13.decembra, dječji pjesnici Dušan Govedarica, Gordana Sarić, Blaga Žurić, Rajko Joličić, Žarko Vučinić i Goran Radojičić, družiće se sa mališanima iz Grahova, Vraćenovića, Vilusa, Petrovića, Velimlja, Bogetića, Lukova, ali i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, kao i mališanima koji se nalaze nadječjem odjeljenju Opšte bolnice i onima koji pohađaju nastavu u specijalnom odjeljenju O.Š. „OlgaGolović“.

„Što se programa za odrasle tiče prve večeri ugostićemo dobitnicu 63. NIN-ove nagrade Ivanu Dimić, dok je drugo veče rezervisano za jednog od najnagrađivanijih crnogorskih pisaca Zuvdiju Hodžića. Obje večeri odlomke će čitati Mihailo Perošević, dok su moderatori Vanja Kovačević i Aleksandra Vuković, a za muzičku pratnju su zaduženi učenici srednje muzičke škole 'Dara Čokorilo', Kristina Šćepanović i Dragan Martinović“, kazalaje Bulajić.

Književni susreti se završavaju 13.decembra kada će biti organizovano „Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja“ na kome će nastupiti Bogić Rakočević, Aleksandar Bečanović, BorisJovanović Kastel, Gordana Sarić, Ana Pejović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Marko Vilotijević, Milica Radojičić, Spasoje Bajović, Jovan Drašković, Pavić Vujisić i Šćepan Popović.

„To je, po nama, centralno veče Književnih susreta. Te večeri biće dodijeljenje i nagrade Knjževne zajednice 'Mirko Banjević', a moderator večeri biće Dragan Mitov Đurović, Odlomke će čitati Mihailo Perošeić i biće ista muzička pratnja“, kazalaje direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“.

Sve tri večeri biće održane u sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ sa početkom u 20 časova.

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje, podsjetio je na istorijat Književnih susreta koji su, kako je kazao, bili i ostali, jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji.

„Utemeljeni su, sada već davne, 1969. a nakon što su se prvih deset godina održavali u kontinuitetu vremenom su se prorjeđivali da bi nakon 16. po redu bili ugašeni 1994.godine. Zahvaljujući ovoj kultnoj manifestaciji Nikšić je ugostio brojne eminentne književne stvaraoce poput Desanke Maksimović, Mihaila Lalića, Meše Selimovića, Ćamila Sijarića, Dobrice Ćosića, Vita Nikolića, Duška Trifunovića, Dragana Radulovića i mnoge druge“, kazao je Korać.

Književni susreti se organizuju u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a uz podršku Opštine i Ministarstva kulture.