Žene koje su ostavile trag na platnu

„Eros, krv i svetost” predstavlja tri biblijske žene, Juditu, Salomu i Mariju Magdalenu koje su i danas specifične po svojoj fatalnosti
223 pregleda 1 komentar(a)
Dimitrije Popović, Pavle Goranović, Foto: Filip Roganović
Dimitrije Popović, Pavle Goranović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.12.2017. 09:01h

Nakon knjiga “Veronikin rubac”, “Smrt u slikarstvu” i “Corpus mysticum”, knjigom “Eros, krv i svetost” Dimitrije Popović, jedan od najznačajnijih crnogorskih savremenih umjetnika, nastavio je svoje tumačenje likovnih djela. Knjiga je predstavljena preksinoć u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena 2017.

“Eros, krv i svetost” govori o ženama koje su na umjetničkom platnu i u umjetničkoj misli ostavile traga.

“Tri biblijske žene, Judita, Saloma i Marija Magdalena predstavljene su u knjizi. Zanimalo me je kako su ova tri zanimljiva lika doživljavali i izražavali različiti umjetnički senzibiliteti u različitim vremenima, od renesanse do danas”, istakao je Popović.

One su karakterestične po svojoj fatalnosti, senzualnosti, ali i mistici kojom mame posmatrača djela ili misao književnika i pažnju umjetnika, ali i prolaznika.

“Ono što se na karakterističan način, za svaka od ova tri fatalna ženska lika javlja kao dominantna odlika njihovih intrigantnih sudbina, jeste prožimanje i snažno djelovanje erotizma i smrti”, istakao je Popović.

Nela Savković-Vukčević iz Sekretarijata za kulturu i sport kazala je da je riječ o djelu koje “provocira naše obrazovanje, znanje i instinkte pretvarajući ih u novo, kreativno mišljenje” ali i podstiče sjećanje na besmrtne junakinje antičke tragedije.

“Oko ljepote su uvijek ili mrak ljudske sudbine ili sjaj ljudske krvi, te pregršt blistavih misli svjetskih velikana otkriva vječnu želju za ljepotom. Ljepotu koju je spoznao kroz priče i slike o trima biblijskim ženama i obogatio ih Salomom, Juditom i Marijom Magdalenom, Dimitrije Popović dijeli sa nama znanje majstora koji je otkrio tajnu rađanja ljepote”, istakla je ona Savković-Vukčević i dodala da nas isto tjera na razmišljanje o odnosu etike i estetike.

Crnogorski književnik i direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Pavle Goranović kazao je da knjiga ,,Eros, krv i svetost” predstavlja sveobuhvatan nastavak mističnog korpusa velikog umjetnika.

“Osim što potvrđuje da jedna fascinacija rađa drugu, ovaj rukopis nam se predočava kao neočekivana i dinamična mreža napisanog i naslikanog, te kao književno likovno teorijski vremeplov kroz vječita pitanja... Ova knjiga je lozinka za ulazak u svijet velikih književnih i uopšte umjetničkih tema, no i šifra Dimitrijeve poetike značenjskog preplitanja čulnog i magijskog, a sve kroz odabrane scene i junake iz svete knjige”, kazao je Goranović.

On je istakao i da Popović uvijek bira vječne teme koje povezuju sve epohe, sve žene i svu umjetnost.

“Dimitrijeva erudicija je uvijek u funkciji prožimanja vremena, odabira vječnih tema koje su se, kako pokazuje i na reprezentativnim primjerima iz povijesti umjetnosti, različito manifestovale... Ovo je i dokaz o beskrajnim mogućnostima umjetnosti i načinu na koji ona uvećava horizonte. Sve to je i traganje za prapočetkom, ali i onim trenom koji može i danas važiti”, govori Goranović.

Na večeri je govorio i književnik Ljubeta Labović koji je istakao je da su eros, krv i svetost tri izrazita univerzalna simbola koja prožimaju ukupno stvaralaštvo Dimitrija Popovića kao glavni motivi njegovih djela, a krv spaja svaki od tih pojmova.

“Popovićeve opservacije o remek-djelima s motivima Judite, Salome i Marije Magdalene govore o likovnim bravurama, nijansama i to iz oka vrhunskog svjetskog umjetnika dostojnog da govori o ostvarenjima najvećih majstora Mikelanđela, Karavađa, Đorđonea, Ticijana, Botičelija, ali i Obri Berdslia, Rodeba, Gustava Klimta”, kazao je Labović.

Senzualnost od poluspuštenih kapaka i obrva do tankih prstiju

Tokom promocije čitani su i fragmenti iz knjige. Evo kako je umjetnik vidio i osjetio Klimtovu Juditu:

“Klimtova Judita je žena markantnog profila s naglašeno izraženim jagodicama, poluspuštenih očnih kapaka sa natmurenim crnim obrvama. Doima se pomalo iscrpljeno u svojoj bolnoj ljepoti. Karakteran nos, usta crvenih usana tek su toliko otvorena da se uoči bjelina zuba. Crni mladež je u blizini lijeve obrve... Sve te pojedinosti dekadentnog lica svijetle puti uokvirenog gustom crnom kosom izražavaju ženu snažne senzualnosti. Čudna se mješavina izraza istovremeno iščitava na tom, pomalo, odsutnom licu: žudnja i umor, zanešenost i sjeta... Posebna izražajnost ove Judite ogleda se u njenim lijepim i tankim prstima, svijetle, nježne puti. Obnažene grudi su dovoljno sugestivan i efektan detalj da direktno upute u erotski karakter motiva. Upravo je u tom smislu potrebna dojmljiva izražajnost Juditinih ruku. Tanki dugi prsti, koščate građe, kao da simbolički ukazuju na unutrašnje napeto stanje i upućuju na odnos koji je prožimao osvetnički grč u intimnom odnosu.

O fenomenu estetske ljepote

Knjigu Dimitrija Popovića ”Eros, krv i svetost” objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva kao prvu knjigu u ediciji ,,Kalon”. Urednica Maja Malbaški ističe da je edicija posvećena ispitivanju fenomena estetski lijepog, ali i svemu lijepom.

“Nadahnuti ovom monografijom, koja nas vodi na putovanje kroz istoriju umjetnosti, vjerujući u magičnu riječ kalon i njeno uzvišeno značenje, nastala je naša nova biblioteka”, kaže Malbaški, podsjećajući na značenje termina “kalon” u Staroj Grčkoj koji se poistovjećivao sa zaljubljenošću u senzualno, energično, specifično i mistično.

I Dimitrije Popović je izrazio zadovoljstvo izdavačem.

“Drago mi je da je izdavač ove knjige Zavod za udžbenike iz Podgorice. Knjiga je izvrsno uređena i dizajnirana. Nadam se da će zanimati našu kulturnu javnost, budući da, koliko znam, ovakve vrste knjiga nema u Crnoj Gori”, naveo je Popović.

Bonus video: