Radovi na metalu su i prolaznost i utjeha

“Ovi radovi u metalu, materijalu na kojem možemo pratiti trag vremena, nas mogu staviti i u nimalo udobnu poziciju sučeljavanja sa prolaznošću, ali i pred mogućom utjehom povratka u vrt”, istakao je Vorgić
233 pregleda 0 komentar(a)
Nada Kažić, Foto: Filip Roganović
Nada Kažić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.12.2017. 10:36h

“'Mijena' je simboličan naziv koji prati cikluse i promjene od Koraka, Raskoraka, Pada do vrhova i novih izrastanja i života”, kazala je vajarka Nada Kažić “Vijestima” na otvaranju izložbe “Mijena”, preksinoć u Modernoj galeriji u Podgorici. Njenom postavkom, koja će biti izložena do 18. decembra, otvorena je i manifestacija Decembarska umjetnička scena (DEUS) 2017.

Gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović je naglasio da skulpture poznate vajarke predstavljaju “poseban izraz unutrašnjeg doživljaja u stvaranju oblika jedinstvene autentičnosti”.

“Njena djela direktno komuniciraju s elementima nesvjesnog ohrabrujući i nas da proširimo domete vlastitog doživljaja svijeta oko nas, i nas samih”, kazao je Stijepović i dodao da ne čudi što je upravo njenim radovima otvoren ovogodišnji DEUS.

“Sjetimo li se njenih početaka, potvrdićemo mišljenja da patnja rađa umjetnost”, rekao je Stijepović.

On je istakao da je DEUS uprkos tome što je “nastao u teško vrijeme mračne strane naše novije istorije”, ubrzo ostvario cilj postavljajući visoke estetske kriterijume, vrhunski kvalitet i prestiž.

Savjetnik u Ministarstvu kulture, književnik Marinko Vorgić, kazao je da je umjetnica ovom postavkom pokazala da je duboko svjesna “raskošne zalihe narativa i arhetipova, ali i simboličke intrigantnosti većine motiva koje priča o vrtu izaziva”.

“Ovi radovi u metalu, materijalu na kojem možemo pratiti trag vremena, nas mogu staviti i u nimalo udobnu poziciju sučeljavanja sa prolaznošću, ali i pred mogućom utjehom povratka u vrt”, istakao je Vorgić.

Umjetnica je istakla da je tim materijalima naznačila same promjene - mijene.

“To sam naznačila i materijalima od finih struktura do momenata gdje sam pustila rđu da radi svoj posao”, kaže Kažić.

Rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, istakla je da postavku čini izbor skulptura, instalacija i crteža nastalih u zadnjih pet godina.

U okviru DEUS-a, kako je najavjeno, Podgoričani će u narednih 25 dana moći da posjete i vide tri izložbe, osam književnih i muzičkih programa, tri filmska, četiri predstave, jednu modnu reviju i jedan multimedijalni projekat. Cjelokupan program manifestacije koštao je 42 hiljade eura.

“Manifestacija je postala i linija spajanja, što i jeste jedna od uloga umjetnosti, kroz više stotina projekata koji su realizovani u okviru DEUS-a”, zaključio je Stijepović.

Bonus video: