SAJ "preventivno” na Cetinju, ali ne kažu zbog čega

Nekoliko desetina pripadnika SAJ je 24. oktobru 2015, nakon razbijanja demonstracija Demokratskog fronta ispred parlamenta, lovilo građane po Podgorici, brutalno ih tuklo i maltretiralo bez očiglednog razloga. Za to su optužena samo dvojica pripadnika SAJ -a, dok je njihov komandant osuđen zbog prikrivanja
381 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2017. 20:37h

Specijalna antiteroristička jedinica ( SAJ ) bila je “preventivno” na Cetinju na dan lokalnih izbora, saopštila je Uprava policije “Vijestima”.

“ SAJ je u Cetinju 26. 11. 2017. godine angažovana preventivno, shodno bezbjednosnoj procjeni”, piše u odovoru na pitanja “Vijesti”.

Uprava policije nije odgovorila šta je to SAJ trebalo da spriječi toga dana iz nadležnosti te jedinice - da li su postojale procjene o opasnosti od terorizma ili nekog teškog oblika organizovanog kriminala, što je jedan od glavnih razloga za njihovo angažovanje.

Reporter "Vijesti" vidio je pripadnike SAJ -a koji su došli na Cetinje u noći izbora, oko 21 sat, sa dva vozila - džipom i kombijem i stacionirali se ispred zgrade Opštine.

Uprava policije nije odgovorila ni šta je ta jedinica konkretno radila na terenu te noći.

Nekoliko desetina pripadnika SAJ je 24. oktobru 2015, nakon razbijanja demonstracija Demokratskog fronta ispred parlamenta, lovilo građane po Podgorici, brutalno ih tuklo i maltretiralo bez očiglednog razloga. Za to su optužena samo dvojica pripadnika SAJ -a, dok je njihov komandant osuđen zbog prikrivanja.

Na Cetinju je na dan izbora bilo incidenata između aktivista vlasti i opozicije, navodne upotrebe biber spreja i bejzbol palica, a nekoliko osoba je uhapšeno. U takvim slučajevima, uglavnom, angažuje se Inteventna jedinice policije.

U policiji postoji i Posebna jedinica policije (PJP) koja se, između ostalog, bavi uspostavljanjem narušenog javnog reda i mira u većem obimu. PJP je, između ostalog, zadužena za suzbijanje svih oblika terorizma i organizovanog kriminala, obezbjeđenje javnih skupova i manifestacija sa najvećim stepenom bezbjednosnog rizika.

Iz policije su naveli da je SAJ predviđen za suzbijanje najsloženijih oblika terorističkih aktivnosti, za pružanje asistencija policiji prilikom lišavanja slobode počinilaca krivičnih djela, posebno u situacijama gdje se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem.

“Predviđen je i za rješavanje talačkih situacija i situacija barikadiranja objekata i lišavanje slobode izvršilaca krivičnih djela koji se nalaze u njima. Za lišavanje slobode kriminalaca i članova kriminalnih grupa, rješavanje situacija nastalih pružanjem otpora vatrenim oružjem u urbanim i ruralnim uslovima, pružanje asistencije u borbi protiv organizovanog kriminala. Angažuje se i za obezbjeđenje lica i objekata kojima prijeti neposredni teroristički akt. SAJ je predviđen i za saradnju i pružanje asistencije inostranim antiteroristiĉčkim jedinicama, učestvovanje u spasavanju lica i imovine u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda (nuklearni, hemijski i biološki akcidenti, saobraćajne nezgode), obavljanje drugih poslova iz djelokruga Jedinice, angažovanje u drugim situacijama kada za to postoji bezbjednosna procjena”, piše u odgovorima.

“ SAJ je od početka 2017. godine imao 29 angažovanja. Jedinica je angažovana u skladu sa svojim nadležnostima”, rečeno je iz Uprave policije.

Oni nijesu odgovorili da li su procjene o angažovanju SAJ -a bile opravdane u svakom slučaju, niti ko pravi procjenu opravdanosti angažovanja, ko nadgleda i rukovodi aktivnostima SAJ -a na terenu...

Uprava policije nije odgovorila ko odlučuje o angažovanju SAJ -a.

Prema podacima sa sajta specijalne jedinice. com, SAJ se u Crnoj Gori angažuje na osnovu naređenja direktora Uprave policije i prethodne saglasnosti ministra unutrašnjih poslova. Na isti način se angažuju sve specijalne antiterorističke jedinice u regionu.

Galerija

Bonus video: