FINALISTA NAGRADE "MILČIK"

Radulović: Moj rad je nomadski, on je uvijek reakcija, kombinacija ličnog i onoga što je svačije

Radulović ističe da je nemoguće da nađe one materijale koji mu odgovaraju do tančina, te stoga koristi one slobodnije za upotrebu, jer će kontekst, svakako, definisati slučajnost
185 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Radulović (Novine)
Siniša Radulović (Novine)
Ažurirano: 05.12.2017. 11:24h

Siniša Radulović, jedan od finalista nagrade “Milčik” na izložbi povodom proglašenja dobitnika, predstaviće se radom svojstvenom njegovom stilu. Umjetnik svoje djelo vidi kao nomadsko i kao kombinaciju onoga što je ničije i svačije, pa će takav biti i rad u galeriji “Miodrag Dado Đurić” 9. decembra.

“Definisati sveobuhvatno interesovanje unutar umjetničkog djelovanja za mene je nemoguće, svaki novi pogled na umjetnički rad izrodiće novu definiciju istog. Moj rad je nomadski, on je uvijek reakcija, kombinacija ličnog i onoga što je svačije”, kaže umjetnik.

Radulović ističe da je nemoguće da nađe one materijale koji mu odgovaraju do tančina, te stoga koristi one slobodnije za upotrebu, jer će kontekst, svakako, definisati slučajnost.

“Često koristim materijale slobodne za upotrebu, jer znam da nikada neću naći tačno ono što mi je potrebno. Koncept i ideja mogu biti jasni, ali izgled i kontekst će definisati puka slučajnost ili estetika onoga nađenog. 'Public domain' je Bog, a najbolje izjave umjetnika kreira računar”, objašnjava on.

Radulović je rođen 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirao 2008. Radulović je u posljednje dvije godine, boravio je u umjetničkim rezidencijima Q21, Museums Quartier i KulturKontakt u Beču. Njegov rad je izlagan, između ostalih, na bijenalu mladih 'Mediterranea 18' u Tirani, 'Donumenta: 14x14 under construction' u Njemačkoj, 'Borderland', Ausstellungsraum Klingental u Švajcarskoj, 'Meconio', Muestra de Nuevos Cineastas, Máster LAV - Audiovisual Laboratory of Creation and Contemporary Practice u Španiji i na 56. oktobarskom salonu 'Ljubavni zanos' u Beogradu.

Podrška mladim umjetnicima

“Organizacijom Nagrade 'Milčik' nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj nagrade je, zato, pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu”, kazali su organizatori.