Miran Mohar gost "Preokupacija" na Cetinju: O umjetnosti na Istoku i Zapadu

“Mohar će se dotaći i nekih segmenata umjetničkog sistema na našim prostorima, uključujući umjetničko obrazovanje, muzeje i druge javne izložbene prostore, javne i privatne kolekcije, kolekcionare i teorijsku proizvodnju”, najavljuju organizatori
81 pregleda 0 komentar(a)
Miran Mohar (Novine), Foto: MG-LJ.SI
Miran Mohar (Novine), Foto: MG-LJ.SI
Ažurirano: 05.12.2017. 11:30h

Miran Mohar, slovenački vizuelni umjetnik, profesor i dekan na Akademiji za vizuelne umjetnosti u Ljubljani, suosnivač umjetničkog društva NSK i član Evropskog parlamenta za kulturu od 2001. godine, gost je projekta “Preokupacije - Razgovori u muzeju” kada će govoriti o NSK Državi u vremenu, odnosno sistemu savremene umjetnosti u Istočnoj Evropi.

U cetinjskoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” Mohar će 7. decembra u 18 časova predstaviti specifičnosti umjetničkog sistema u Istočnoj Evropi, upoređujući ga sa razvijenim sistemom Zapada.

“Mohar će se dotaći i nekih segmenata umjetničkog sistema na našim prostorima, uključujući umjetničko obrazovanje, muzeje i druge javne izložbene prostore, javne i privatne kolekcije, kolekcionare i teorijsku proizvodnju”, najavljuju organizatori.

Umjetnikova prezentacija će biti pokušaj pregleda opšteg razvoja moderne i savremene umjetnosti poslije Drugog svjetskog rata u bivšim socijalističkim zemljama Istočne Evrope koje je istraživao zajedno sa grupom IRWIN u okviru projekta pod nazivom East Art Map (2000-2005). Cilj prezentacije je da pruži osnovne informacije “sa razmišljanjem o tome kakav se umjetnički sistem proizvodi u Istočnoj Evropi i pokrene raspravu o tome koje nedostajuće elemente umjetničkog sistema treba da sami kreiramo ili poboljšamo za naše specifične potrebe”.

NSK Država u vremenu, osnovana 1992. godine je bila odgovor na radikalne političke promjene u Jugoslaviji i Istočnoj Evropi početkom devedesetih. Pored organizacije projekata, kao što su privremene ambasade i konzulati, država je '93. počela i da izdaje pasoše kojih trenutno u svijetu ima oko 14 hiljada.

“NSK Država u vremenu je osnovana kao transformacija umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK) koji je osnovan 1984. godine u Jugoslaviji od strane tri grupe - Irwin, Laibach i Pozorište Sestre Scipion Nasice. Saradnja, slobodan tok ideja između pojedinih članova i grupa i zajedničko planiranje djelovanja od ključnog su značaja za funkcionisanje NSK-a i njegov razvoj”, objašnjavaju organizatori Preokupacija.

Bonus video: