Stijepović otvorio izložbu Nade Kažić: Njena djela direktno komuniciraju s elementima nesvjesnog

Stijepović je naglasio da skulpture poznate vajarke predstavljaju poseban izraz unutrašnjeg doživljaja u stvaranju oblika jedinstvene autentičnosti
145 pregleda 11 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Glavni grad
Slavoljub Stijepović, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 04.12.2017. 21:04h

Glavni grad je posvećen razvoju kulture, jačanju i afirmaciji kreativnosti i stimulisanju mladih talenata, poručio je gradonačelnik Podgorice, Savoljub Stijepović.

Stijepović je otvarajući izložbu djela vajarke Nade Kažić, kojom počinje ovogodišnja manifestacija „Decembarska umjetnička scena 2017“ (DEUS), kazao da umjetnost uvijek nađe put, jer je usko vezana za samog čovjeka.

“Ona je pravi istinski trag koji ostavljamo iza sebe, uvijek okrenuta optimističnom, tražeći najbolje u nama, ili makar pokušavajući. Još kad ima partnera kao što je to slučaj sa lokalnom upravom, stvaramo pravu sinergiju djelovanja za dalji razvoj kulture, jačanje i afirmaciju kreativnosti i stimulisanje mladih talenata”, istakao je Stijpović, saopšteno je iz PG Biroa.

Prema njegovim riječima, to su ciljevi kojima će i dalje težiti, obogaćujući iz godine u godinu kulturnu ponudu grada.

Stijepović je naglasio da skulpture poznate vajarke predstavljaju poseban izraz unutrašnjeg doživljaja u stvaranju oblika jedinstvene autentičnosti.

“Njena djela direktno komuniciraju s elementima nesvjesnog ohrabrujući i nas da proširimo domete vlastitog doživljaja svijeta oko nas, i nas samih”, rekao je Stijepović.

Zato, kako je dodao, ne čudi što je upravo njenim radovima večeras otvaren ovogodišnji DEUS koji se odavno pozicionirala kao kulturni pečat grada.

“Sjetimo li se njenih početaka, potvrdićemo mišljenja da patnja rađa umjetnost”, rekao je Stijepović.

On je kazao da je DEUS, nastao u teško vrijeme mračne strane naše novije istorije, ubrzo ostvario svoj cilj, postavljajući visoke estetske kriterijume, vrhunski kvalitet i prestiž.

“Manifestacija je postala i linija spajanja, što i jeste jedna od uloga umjetnosti, kroz više stotina projekata koji su realizovani u okviru DEUS-a”, naveo je Stijepović.

On je posjetio da je Glavni grad uvijek bio partner svojim stvaraocima, povećavajući ulaganja u kulturu iz godine u godinu.

Stijepović je ukazao da je u prethodne tri godine izdvojeno blizu deset miliona eura kada su pitanju tekući odnosno operativni izdaci, a da će za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i čija je realizacija u toku biti investirano oko osam miliona eura.

“Osnovani su novi sadržaji, kao što je Internacionalni sajam knjiga Podgorica, a značajno finansijski ojačane postojeće dugogodišnje manifestacije, Podgoričko kulturno ljeto, DEUS i FIAT.Na taj način su kultura i stvaralaštvo u korak pratili dinamičan razvoj grada” zaključio je Stijepović.

Izložba će biti otvorena do 18.decembra.

U okviru DEUS-a, kako je najavjeno, Podgoričani će u narednih 25 dana moći da tri izložbe, osam književnih i muzičkih programa, tri filmska, četiri predstave, jednu modnu reviju i jedan multimedijalni projekat.

Cjelokupan program manifestacije koštao je 42 hiljade eura.

Bonus video: