Da li će Rusija biti izbačena iz olimpijske porodice: Sjutra je dan odluke

Ukoliko predsjednik MOK-a Tomas Bah, koji je u odličnim, čak i prijateljskim odnosima sa Putinom, i njegovi saradnici ustanove da je riječ o pojedinačnim slučajevima, desetkovani ruski olimpijski tim pojaviće se u Pjongčangu
76 pregleda 3 komentar(a)
bah i putin, Foto: Reuters
bah i putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2017. 16:08h

Oči sportskog svijeta biće sjutra uprte u Lozanu, gdje će čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta možda donijeti odluku, koja bi mogla da promijeni istoriju sporta – na dnevnom redu zasijedanja je mogućnost da svi ruski sportisti budu suspendovani sa Zimskih olimpijskih igara, koje se početkom godine održava u Pjongčangu (Južna Koreja).

Tomas Bah, predsjednik MOK-a, i njegovi saradnici u prijepodnevnim časovima razmatraće izvještaj komisije, koju je vodio švajcarski političar Samuel Šmit, a koja je istraživala da li u ruskom sportu postoji sistematski doping pod kontrolom, i uz znanje, državnih organa.

Optužbe sa Zapada da su državni vrh i službe uključene u dopingovanje sportista, zvanična Moskva je više puta demantovala. Aktivno je u cijeli proces bio uključen i Vladimir Putin.

Uoči Igara u Riju 2016. godine, MOK je uspio da se odupre sličnim pritiscima da se svim ruskim sportistima zabrani nastup u Riju, nakon što je izvještaj Kanađanina Ričarda Meklarena pokazao da su ruski državni organi upoznati i direktno umiješani u doping preko hiljadu takmičara, imeđu 2012. i 2015. godine.

Od tada je niz sportista iz Rusije suspendovano zbog dopinga, a samo od 1. novembra ove godine njih 22 je dobilo doživotnu zabranu bavljenja sportom. Svi oni su bili osvajači medalja na prethodnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine!

Prošle nedjelje, još jedna komisija MOK-a, koja je ponovo testirala uzorke iz Sočija, dala je punu podršku Grigorju Rodčenkovu, jednom od šefova ruskih sportskih medicinskih timova, koga je Kremlj optužio da je isključivi krivac za “pojedinčne slučajeve” dopinga.

Rodčenkov je, s druge strane, za komisije MOK-a, zapravo – zviždač, čovjek na osnovu čijeg se svjedočenja i sumnja da je država Rusija bila uključena u sistematsko korištenje nedozvoljenih sredstava.

Rodčenko je, tvrdi zvanična Moskva, lažnim svjedočenjem pokušao da spasi sebe.

On, inače, tvrdi da je Vitalij Mutko, tadašnji minister sporta, sadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Rusije, a jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, bio čovjek koji je vodio cijelu “akciju”.

Mutko je to više puta demantovao, posljednji put u petak, na žrijebu grupa Svjetskog prvenstva u fudbalu…

Rusija nije, dakle, demantovala da postoji doping, i to rasprostranjeni među sportistima iz te zemlje, ali oštro negira bilo kakvu umiješanost države.

I u tome je ključ – ukoliko MOK procijeni da postoji umiješanost države, što sa pravne strane nije ni moguće, s obzirom na nedostatak materijalnih dokaza, ruska zastava se neće vijoriti u Južnoj Koreji.

Ukoliko Bah, koji je u odličnim, čak i prijateljskim odnosima sa Putinom, i njegovi saradnici ustanove da je, ipak, riječ o pojedinačnim slučajevima, desetkovani ruski olimpijski tim pojaviće se u Pjongčangu.

Treća varijanta je da se ruskim sportistima dozvoli nastup, ali pod zastavom MOK-a, što ruski državni vrh, najvjerovatnije, neće dozvoliti...

Bonus video: