PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU KULTURE

Nikšić u znaku Književnih susreta

Decembarski repertoar najavljuje proekcije filmova, književne večeri, koncerte, izložbe...
68 pregleda 0 komentar(a)
Kultura Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Kultura Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.12.2017. 10:07h

Filmovima “Svadba” iz 1973. i “Ljubav, ženidba, udadba” iz 1997. u čast 80 godina od rođenja Radomira Baja Šaranovića, koji će biti prikazani večeras u 18 i u 20 časova u Nikšićkom pozorištu, počinje decembarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. I naredne dvije večeri rezervisane su za ljubitelje sedme umjetnosti i filmove Frensisa Freda Kopole “Kum I” i “Kum II”.

Što se tiče decembarskog repertoara njega će obilježiti jubilarni 20. Nikšićki književni susreti koji će, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš” biti održani od 11 do 13. decembra. I ove godine, prema riječima direktorice biblioteke Renate Bulajić, dnevni segment Književnih susreta biće posvećen najmlađima, dok su večernji termini rezervisani za odrasle. Tako će najmlađi imati priliku da se druže sa poznatim dječjim zabavljačem Minjom Subotom, koga će pratiti mali hor muzičke škole „Dara Čokorilo“, ali i sa pjesnicima koji će se družiti sa učenicima iz Grahova, Velimlja, Vilusa, Vraćenovića, Petrovića, Lukova, kao i  sa mališanima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, specijalnog odeljenja OŠ „Olga Golović“ i dječjeg odjeljenja nikšićke bolnice.

“Kada je riječ o programu za odrasle prvo veče je rezervisano za Ivanu Dimić, dobitnicu Ninove nagrade. Druge večeri nikšićkoj publici predstaviće se Zuvdija Hodžić, a treće, kao što je tradicija, 14 nikšićkih i crnogorskih pjesnika. Te večeri biće dodijeljene i nagrade ‘Mirko Banjević’”, kazala je Bulajić.

Narodna biblioteka „Njegoš“ će zajedno sa JU „Zahumlje“ organizovati „Veče iz neobjavljenih rukopisa 2“. U sklopu decembarskog repertoara biće predstavljene knjige Slobodana Bata Mirjačića „Da se ne zaboravi“,  Milorada Popovića “Čovjek bez lica” i zbirka poezije “Prije objave” Đorđa Šćepovića.

Pored Književnih susreta decembarski repertoar će obilježiti   “Božićna izložba” koja će okupiti 42 likovna stvaraoca iz grada pod Trebjesom koji aktivno rade i žive od tog poziva.

"Činjenica da smo uputili poziv za 42 likovna umjetnika govori o tome koliko je nikšićka likovna scena sadržajna, koliko se taj broj uvećava“, kaže direktorica JU Muzeji i galerije, Jelene Đukanović i ističe da izložba treba da mlađim umjetnicima “da vjetar u leđa”.

Prema riječima Kristine Radović, biće organizovano nekoliko koncerata, počev od humanitarnih koje organizuju “Matrix” i Opština, do onih na kojima će nastupiti nikšićka kulturno-umjetnička društva, hor i folklor “Zahumlja”, učenici Muzičke škole, Crnogorski simfonijski orkestar.

I KC “Punkt” će u decembarskom repertoaru uzeti učešća: monodramom “Pometnja pitomca Tarlesa”, tribinom “Antifašizam i kultura”i promocijom albuma i video spota benda “Gomila nesklada”.

Preporučujemo za Vas