Orhan Pamuk na otvaranju Zimskog salona knjige

Pamuk će, na poziv izdavača, gostovati Crnoj Gori od 14. do 17. decembra u toku kojih će obići Podgoricu, Bijelo Polje i Cetinje, posjetiti brojne istorijske znamenitosti naše države i sresti se sa državnim zvaničnicima, piscima i čitaocima
60 pregleda 0 komentar(a)
Zimski salon knjige, Foto: Luka Zeković
Zimski salon knjige, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.12.2017. 10:34h

"Zimski period je vrijeme čitanja i knjiga, tako da i ove godine tradicionalno organizujemo manifestaciju Zimski salon knjige pod nazivom "Booka 2017", kazala je na jučerašnjem pressu urednica Zimskog salona Jelena Krsmanović.

Zimski salon, u organizaciji izdavačke kuće "Nova knjiga" se ove godine održava od 14. do 31. decembra u Tržnom centru Mall of Montenegro, a ulaz je besplatan.

Kako je već najavljeno, ovogodišnji salon "Booka 2017" otvoriće turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk, 14. decembra u 20 časova u sali TC Mall of Montenegro.

Pamuk će, na poziv izdavača, gostovati Crnoj Gori od 14. do 17. decembra u toku kojih će obići Podgoricu, Bijelo Polje i Cetinje, posjetiti brojne istorijske znamenitosti naše države i sresti se sa državnim zvaničnicima, piscima i čitaocima.

Krsmanović je istakla da Zimski salon knjige ove godine obilježava svoj jubilej - 10 godina koje potvrđuju da je "knjiga uvijek dobar povod za druženje i za razgovor sa izdavačima i piscima". Osim jubileja manifestacije obilježava se i 18 godina izdavačke kuće "Nova knjiga".

"Za nas je decembar mjesec jubileja, punoljetstva, proslave uspješnog rada i iskustava koje nam značajno bogati naša čitalačka publika. Zato ćemo ga proslaviti sa našim brojnim čitaocima i njima pripremiti raznovrstan književni program", najavila je Krsmanović.

Osim što će jubilej i punoljetstvo biti proslavljeno gostovanjem turskog nobelovca i jednog od najpopularnijih pisaca današnjice, najavljena su i druženja sa autorima iz Crne Gore koje je objavila Nova knjiga - pjesnicima, piscima, dramaturzima, književnim kritičarima, esejistima...

"Pored toga, dodatno ćemo nagraditi naše čitaoce: shodno njihovim interesovanjim i predlozima, ugostićemo pisca kojeg oni budu željeli da upoznaju, a čija djela pobuđuju najveće interesovanje kod čitalaca. To će biti gost iznenađenja", istakla je Krsmanović.

Ona je, pored “gosta iznenađenja" otkrila imena koja će prisustvovati interesantnim književnim večerima koje se organizuju u okviru "Booka 2017". O književnosti, umjetnosti, stvaralaštvu i stavovima, publika će moći da čuje od: Branka Baletića, Tanje Bakić, Aleksandra Bečanovića, Balše Brkovića, Gorana Danilovića, Aleksandra Gavranića, Siniše Jelušića, Igora Lukšića, Janka Ljumovića, Nikole Malovića, Dragane Mrkić, Nataše Nelević, Obrada Nenezića, Nikole Nikolića, Ranka Pavićevića, Slavice Perović, Marije Perović, Ksenije Popović, Đura Radosavovića, Radmile Vojvodić, Bećira Vukovića i Mila Bakića.

"Nova knjiga" će tokom ove manifestacije promovisati i nove naslove, a neće zapostaviti ni najmlađe čitaoce. Jedno veče će biti posvećeno djeci i "Nova knjiga" će ih uvesti u "svijet bajke kroz svija izdanja Andersenovih, Grimovih i drugih bajki"

"Pored programskog dijela Zimskog salona, ovaj festival čini bogatim i privlačnim i drugi dio, prodajni, na kojem će izdavači iz Crne Gore i regiona ponuditi svoja izdanja po popularnim cijenama uz popuste do 50 odsto", kazala je Krsmanović.

Izdavači čije će se knjige prodavati na Salonu su: crnogorska Nova knjiga, Unirex, CID, Obodsko slovo, Almanah, srpski Službeni glasnik, Laguna, Vulkan, Rende, Clio, hrvatski izdavači Znanje, Naklada Ljevak, Mozaik knjiga, Profil, Tim-press i iz Bosne i Hercegovine Connectum i Šahinpašić.

Bonus video: