Kontrola firmi mafijaša, njihovih rođaka i drugova

Policija će u narednom periodu poseban akcenat staviti na suzbijanje ulične prodaje droge
36 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2017. 07:22h

Nakon gotovo svakodnevnih pretresa članova organizovanih kriminalnih grupa, policija je krenula u kontrolu njihovih i preduzeća osoba povezanih sa kriminalcima.

To je juče saopštio ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Drugi nivo obračuna, a ne manje značajan za slabljenje organizovanih kriminalnih grupa, koji sprovodimo ovih dana jeste kontrola poslovanja firmi čiji su oni vlasnici, finansijskih transakcija koje obavljaju sa povezanim licima, radi sprečavanja prenosa novca stečenog kriminalnim aktivnostima u legalne tokove, jer je stvaranje profita cilj svake kriminalne organizacije”, kazao je Nuhodžić na sjednici Vlade povodom godišnjice rada.

Ministar policije istakao je da je posebno zadovoljan rezultatima operativnog sastava policije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala:

“Što je dovelo do veoma zadovoljavajućeg nivoa ukupne bezbjednosti. Tome je značajno doprinio aktivniji preventivni rad operativnih timova Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i dobra saradnja sa Tužilaštvom. Izvršeni su pretresi objekata, oduzeta je veća količina naoružanja, novca, automobila i opreme za pripremanje krivičnih djela, zaplijenjena je značajna količina raznih vrsta narkotika”, kazao je on.

Istakao je da će policija u narednom periodu poseban akcenat staviti na suzbijanje ulične prodaje droge:

“Kako bi se stalo na put dilerima koji, vrbujući mlade za svoje poslove i prodajući im drogu, uništavaju njihove živote”.

Premijer Duško Marković prije tri dana kazao je da je u periodu od 1. decembra 2016. do 1. novembra 2017. godine pronađeno i oduzeto 3.167 kilograma narkotika.

Tada je kazao i da je u istom periodu, u projektu “Talas”, kontrolisano 4.550 članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica, 560 ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave te osobe i podnijeto 46 krivičnih prijava.

Policija od početka oktobra pretresa stanove i kuće članova organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih osoba.

U jedanaest akcija pretresli su 184 lokacije na jugu, sjeveru i u centralnoj regiji i oduzeli oružje, municiju, skupocjene automobile, drogu, pancire...

Nakon pretresa, osobe koje policija označava bezbjednosno interesantnim privođene su na informativne razgovore.

“Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga”, saopštili su ranije iz policije.

Stanovi, kadar podmlađujemo, modernija VCG...

Ministar odbrane Predrag Bošković je kazao da su izmjenama zakona o odbrani, upotrebi vojske u međunarodnim misijama i novim zakonom o Vojsci bolje definisane potrebe VCG nakon ulaska države u NATO, ocjenjujući uspješnom godinu rada za taj resor. On je naglasio da se, osim stvaranja preduslova da se na najbolji način iskoristi NATO članstvo, predano radi na modernizaciji VCG, podmlađuju kadar (u sistem odbrane uveli 52 pripadnika, konkurs za još 55, a penzionisaće 87 do kraja godine), biće stanova za zaposlene u VCG i MO - već opredjeljuju značajna sredstva za stambenu zadrugu, nedavno osnovanu sa sindikatom... Izdvojio je i učešće u međunarodnim misijama koje koristi iskustvu i podizanju sposobnosti svakog pripadnika VCG, povećane zarade za 2016. za skoro 20 odsto.

“Crnogorskih 98 proizvoda je, od punopravnog članstva, kodifikovano po NATO standardima i mogu da izađu na veliko tržište 29 članica Alijanse”. MO završava nabavku tri helikoptera, koji će stići tokom 2018, kada se očekuje i isporuka oklopnih vozila i bespilotnih letjelica...

Marković zadovoljan suđenjem, DF traži da saopšti i kazne

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je juče na sjednici Vlade da je država u slučaju pokušaja terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora pokazala da je sposobna da odgovori takvom izazovu.

Dodao je da je dosadašnji sudski proces potvrdio njegove ocjene u vezi sa tim slučajem.

“Ne samo ocjene, nego i saznanja”, kazao je Marković dodajući da misli da se u pogrešnom kontekstu tumači ili objašnjava stav specijalnog državnog tužioca u toku procesa.

Kazao je da, pošto je to javni sudski proces, ne bi više o tome želio da govori, i dodao da će o cijelom slučaju riječ dati crnogorsko pravosuđe.

“Ali sam sasvim siguran, kakav god bio ishod procesa, da nikada više niko ni u Crnoj Gori, ni van nje, neće biti u stanju da posegne za onim mjerama koji ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost i sigurnost građana“, navodi Marković.

Na njegovu izjavu reagovalo je Predsjedništvo Demokratskog fronta, čija dvojica lidera odgovaraju za pokušaj terorizma.

Oni su saopštili da je Marković “još jednom potvrdio da preko Zorana Pažina upravlja Milivojem Katnićem i Suzanom Mugošom”.

Markovića su pozvali da kaže i na koliko će biti osuđeni lideri DF-a, ali da nikako ne zaboravi da batina ima dva kraja.

Bonus video: