Tajna je li BIA uz Sinđelića predala i 125.500 eura

Sinđelić je 24. novembra, odgovarajući braniocu optuženog Milana Kneževića, kazao da je uz novac koji mu je navodno dao prvooptuženi Edi (Eduard Šišmakov) predao i svoj novac, ali da mu nije vraćen
92 pregleda 0 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 17:50h

Iz podgoričkog Višeg suda odbili su da odgovore da li im je Specijalno državno tužilaštvo predalo 125.500 eura, koje je svjedok saradnik u postupku za pokušaj terorizma navodno dao agentima srpske Bezbjednosno-informativne agencije.

Iz te institucije pojasnili su da je “u toku glavni pretres na kojem će biti izvođeni dokazi po predlozima stranaka” i da se u ovoj fazi postupka ne mogu izjašnjavati o tome koje će dokaze tužilaštvo predlagati.

Branilac jednog od optuženih za pokušaj terorizma, advokat Dušan Radosavljević, u sudnici je 24. novembra rekao da novac nije dostavljen Crnoj Gori.

"Vijesti” su Viši sud pitale da li im je SDT dostavilo novac koji je Saša Sinđelić navodno predao agentima BIA.

Iz SDT-a kojim rukovodi Milivoje Katnić “Vijestima” nijesu odgovorili da li im je BIA predala novac.

Sinđelić je 24. novembra, odgovarajući braniocu optuženog Milana Kneževića, kazao da je uz novac koji mu je navodno dao prvooptuženi Edi (Eduard Šišmakov) predao i svoj novac, ali da mu nije vraćen.

Radosavljeviću je tada rekao i da “nije vlast, niti službenik da zna šta rade Srbija i Crna Gora”.

U spisima predmeta, u koje su "Vijesti" imale uvid, piše da je Sinđelić 26. oktobra 2016. godine pred službenicima srpske Uprave kriminalističke policije izjavio da je agentima BIA predao novac, tri mobilna telefona, lap-top, tablet i 50 kompleta vojnih uniformi.

U potvrdi o privremeno oduzetim stvarima pobrojani su serijski brojevi 179 novčanica od 500 eura i 360 novčanica od 100 eura.

Iz Višeg suda "Vijestima" su pojasnili da je praksa da se dokazi čije se izvođenje predlaže fizički dostave sudu:

"Ponavljamo da se u ovoj fazi postupka od strane suda ne može prejudicirati koji će dokazi biti izvedeni po predlozima stranaka”.

U tom sudu, za pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i njegov vozač Mihailo Čađenović. Na optuženičkoj klupi su i bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i još sedam srpskih državljana.-

Bonus video: