RAZLIČITI ISKAZI

Optuženi za pljačku banke u Beranama tvrde da nijesu imali pomagače

Dvojica Beograđana koji su optuženi za pljačku banke tvrde da su sami skovali plan, i da nijesu imali pomagače
1004 pregleda 1 komentar(a)
Goran Milašinović, Foto: Jadranka Ćetković
Goran Milašinović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.12.2017. 16:47h

Optuženi za pljačku banke u Beranama - Beograđani Milan Brkić (18) i Filip Marjanović (19) tvrde da nisu imali pomagače i da Baranin Goran Milašinović (39) i Podgoričanin Miloš Ceković (32) nemaju nikakve veze sa krađom novca iz Prve banke.

Njih dvojica to su rekli juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim sva četvorica odgovaraju zbog pljačke Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović. Iz beranske filijale te banke u martu je ukradeno 161.036,10 eura.

Beograđani su tvrdili da su plan za pljačku skovali u Podgorici, a potom taksijem krenuli ka Beranama. Brkić je ispričao da se nadomak tog grada sreo sa drugom Goranom Mihailovićem, ali da ni on nema nikakve veze sa pljačkom.

"Ispred banke smo ja i Marjanović stavili fantomke na glavu i opljačkali banku”, kazao je Brkić.

Priznajući razbojništvo, rekao je da nije imao pravi pištolj, već repliku koju je legalno kupio u Beogradu. Marjanović je, pak, rekao da je iz Beograda “sebi ponio pravi, a Brkiću pištolj plašljivac”.

Različito su pričali i o tome čija je ideja da opljačkaju banku - Brkić da je injegova, a Marjanović suprotno. Njihovi iskazi razlikuju se i u dijelu plaćanja taksija. Brkić je rekao da je platio 110 eura za dio vožnje, a Marjanović da mu je on dao 50 eura "kada su izlazili iz automobila u Beranama".

Brkić je kazao da su torbu sa novcem i pištoljima bacili u neki kanal na putu prema Rožajama, dok je Marjanović tvrdio da su "odmah nakon pljačke otrčali do Lima i bacili novac, jer su se uplašili kada su na izlazu primijetili policajce".

Optuženi su različito govorili i o razlogu svraćanja u Berane - jedan da idu da jedu, a drugi da se vide sa drugovima. O samoj pljački Brkić se nije izjašnjavao, dok je Marjanović priznao da je pucao uvis, u znak upozorenja:

"Zato što službenica nije otvarala sef, već je zbunjeno stajala pored”.

"Poslije toga ona je otključala, a ja otvorio sef i uzeo novac odatle kao i iz fioka, nakon čega smo užurbanim korakom pošli do taksi vozila koje nas je čekalo na obližnjem parkingu”, ispričao je Marjanović.

Obojica su bili decidni da Milašinović i Ceković nemaju nikakve veze sa pljačkom i da su za njih prvi put čuli iz optužnice. Brkić je kazao da je uz put spavao, a Marjanović da su razgovarali.

Njihovi iskazi razlikuju se i u dijelu angažovanja taksiste Cekovića, koji je u sudnici ispričao treću verziju. Brkić je objasnio da su “stopirali taksi” i dogovorili se da ih vozi do Beograda, a da prije toga svrate u Berane, Marjanović da su ga našli na parkingu u blizini Autobuske stanice, a taksista da je njihov prevoz naručio Goran Mihailović.

Ceković je otkrio da je Milašinović njegov kum, kojeg voli kao samog sebe, i da ga je tog jutra, “mrtvog piijanog”, vozio od stana drugarice do zgrade djevojke, gdje ga je “praktično iznio iz auta”. Tvrdi da ga od tog jutra nije viđao.

“Tada me je pozvao Goran Mihailović i naručio da prevezem neke njegove prijatelje do Berana, a potom do Beograda za 225 eura”, kazao je on.

Ceković je tvrdio da Milašinović nema ništa sa pljačkom:

"Nasjeo sam na priču Gorana Mihailovića, koji me je tu, isrped Berana, zakleo u moje umrle da mu ne kažem da se on nalazio u Beranama. Milašinović sada leži u zatvoru zbog Gorana Mihailovića”.

Milašinović je ispričao da nema nikakve veze sa pljačkom, i da ne bi mogao da se upusti u tako nešto - jer zna da ga policija prati, kao bezbjednosno interesantnu osobu.

Dodao je da je tog dana bio u Beranama, da uzme jakne od druga.

Brkić i Marjanović uhapšeni su u Rožajama nakon pljačke, Milašinović, navodni član međunarodne grupe pljačkaša dijamanata “Pink Panter” uhapšen je 3. jula u Baru, kada i Ceković.

"Na smjenu me tuklo devet policajaca iz Rožaja i Berana"

Podgoričanin Miloš Ceković, jedan od optuženih za pljačku beranske filijale Prve banke, tvrdi da je nakon hapšenja doživio pravu torturu. U sudnici bjelopoljskog Višeg suda juče je ispričao da ga je policija pretukla nakon hapšenja u julu i da je bio modar.

"Tuklo me na smjenu devet policaja iz Berana i Rožaja, ali zbog porodice sam ćutao o tome”, kazao je Ceković.

On je optužen da je 13. marta, nakon što su Beograđani opljačkali banku, lopove “pežoom” vozio u pravcu Rožaja.