Mjesec u znaku Nikšićkih književnih susreta

Događaj koji će, prema riječima direktorice JU Muzeji i galerije, Jelene Đukanović, postati tradicija je “Božićna izložba” koja će okupiti 42 likovna stvaraoca iz grada pod Trebjesom koji aktivno rade i žive od tog poziva
94 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.12.2017. 15:07h

Decembarski repertoar Programa podrške kulture u Nikšiću obilježiće XX Nikšićki književni susreti koji će biti održani od 11. do 13. decembra, u organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“. I ove godine, prema riječima direktorice biblioteke Renate Bulajić, dnevni segment Književnih susreta biće posvećen najmlađima, dok su večernji termini rezervisani za odrasle.

Tako će najmlađi imati priliku da se druže sa poznatim dječjim zabavljačem Minjom Subotom, koga će pratiti mali hor muzičke škole „Dara Čokorilo“, ali i sa pjesnicima koji će se družiti sa učenicima iz Grahova, Velimlja, Vilusa, Vraćenovića, Petrovića, Lukova, kao i mališani Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, specijalnog odeljenja OŠ „Olga Golović“ i dječjeg odjeljenja nikšićke bolnice.

“Kada je riječ o programu za odrasle u prvo veče je rezervisano za Ivanu Dimić, dobitnicu Ninove nagrade, druge večeri nikšićkoj publici predstaviće se Zuvdija Hodžić, a treće, kao što je tradicija, 14 nikšićkih i crnogorskih pjesnika. Te večeri biće dodijeljene i nagrade ‘Mirko Banjević’”, kazala je Bulajić,, na konferenciji za novinare.

Narodna biblioteka „Njegoš“ će zajedno sa JU „Zahumlje“, zbog velikog interesovanja publike, organizovati „Veče iz neobjavljenih rukopisa 2“. U sklopu decembarskog repertoara biće predstavljene knjige Slobodana Bata Mirjačića „Da se ne zaboravi“ i Milorada Popovića “Čovjek bez lica”.

Događaj koji će, prema riječima direktorice JU Muzeji i galerije, Jelene Đukanović, postati tradicija je “Božićna izložba” koja će okupiti 42 likovna stvaraoca iz grada pod Trebjesom koji aktivno rade i žive od tog poziva.

„Sama činjenica da smo uputili poziv za 42 likovna umjetnika govori o tome koliko je nikšićka likovna scena sadržajna, koliko ima mnogo umjetnika i svake godine se taj broj uvećava. Toliko stvaralaca ima u Nikšiću i to nas, kao njihovu matičnu kuću, obavezuje da pratimo njihov rad, da ih podržavamo i da omogućimo njihovu međusobnu saradnju“, kazala je Đukanović.

Prema njenim riječima izložba treba da mlađim umjetnicima “da vjetar u leđa” i da omogući saradnju stvaralaca i uvid u nikšićku likovnu scenu.

Tokom decembra, prema riječima Kristine Radović, filmofili će moći da odgledaju “Kum II” i “Kum III”, dok će 4.decembra, kada zvanično počinje decembrski repertoar, povodom 80.godina od rođenja Radomira Baja Šaranovića biti prikazani filmovi “Svadba” i “Ljubav, ženidba, udadba”. Radović je kazala da će u decembru biti organizovano i nekoliko koncerata, počev od humanitarnih koje organizuju “Matrix” i Opština, do onih na kojima će nastupiti nikšićka kulturno-umjetnička društva, hor i folklor “Zahumlja”, učenici Muzičke škole, Crnogorskog simfonijskog orkestra. I KC “Punk” će u decembarskom repertoaru uzeti učešća– monodramom “Pometnja pitomca Tarlesa” i promocijom albuma “Gomile nesklada”.

Bonus video: