Nove prijave zbog krivolova na Skadarskom jezeru

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima vrlo negativne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezera, posebno ako je riječ o izlovljavanju električnom energijom
123 pregleda 0 komentar(a)
Raduš, NP Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Raduš, NP Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 14:22h

Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero i pripadnici Granično-pomorske policije uhvatili su u krivolovu jednu osobu.

Kako je saopšteno, zbog nelegalnih aktivnosti u ribolovnom oku Raduš, ta osoba je procesuirana nadležnim državnim organima.

Privremeno je oduzeta i limena barka, vanbrodski motor marke Honda, snage 30 ks, 45 ribarskih mreža, rezervoar za gorivo, akumulatorska baterija, grafulja i veslo.

Iste noći u reonu Plavnica u krivolovu su zatečene tri osobe od kojih je oduzeto 60 kilograma ribe i dva akumulatora veće amperaže.

"Nacionalni park Skadarsko jezero intenzivno kontroliše zaštićeni prostor u saradnji sa svim subjektima uključenim u njegovu zaštitu, posebno sa Granično-pomorskom policijom i registrovanim ribarskim udruženjima, kao i sa svim NVO koje žele da daju svoj doprinos u očuvanju NP i redovno informiše javnost o zaplijenjenim sredstvima i nezakonito izlovljenoj količine ribe", kazao je direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Iz NPCG su saopštili da osuđuju svaki oblik nezakonitih radnji i nepoštovanja zakona kojima se ugrožavaju i narušavaju njihove ukupne prirodne i kulturne vrijednosti, i sve slučajeve nezakonitih radnji procesuiraju ka nadležnim državnim organima.

"Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima vrlo negativne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezera, posebno ako je riječ o izlovljavanju električnom energijom. Takođe, nezakonit ribolov direktno utiče na učinak profesionalnih ribara i sportskih ribolovaca. U cilju efikasnije kontrole prostora i suzbijanja svih vidova nelegalnih aktivnosti, od velikog je značaja koordinisana saradnja Nacionalnog parka sa nadležnim inspekcijskim organima, pripadnicima Granično-pomorske policije i MUP-a, a posebno kontinuirana saradnja sa mještanima koji žive unutar ili gravitiraju prostorima Nacionalnog parka. U cilju zaštite i očuvanja brojnih vrijednosti, kao i suzbijanja krivolova u zaštićenom prirodnom području, NP Skadarsko jezero apeluje na građane da se suzdrže od obavljanja nezakonitih radnji, kao i da prijave svaki oblik nezakonitih aktivnosti na broj 067 310 454", saopšteno je iz NPCG.

Bonus video: