NOVO ISTRAŽIVANJE

Naučnici povezali autizam sa manjkom vitamina D beba u materici

Vitamin D povezan je i s drugim stanjima, poput demencije, migrena i mentalnih bolesti poput šizofrenije i depresije
111 pregleda 2 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.12.2017. 19:14h

I prije su sumnjali u ovu povezanost, ali sada su stručnjaci zaključili da je poveznica između vitamina D i razvoja poremećaja iz autističnog spektra vrlo jasna

Djeca do treće godine s dijagnozom autizma imala su niže nivoe vitamina D dok su bili još u materici, pokazala je nova kineska studija objavljena u Journal of Bone and Mineral Research. Time su pronašli poveznicu između autizma i manjka vitamina D.

Stručnjaci smatraju da nizak nivo ovog vitamina tokom trudnoće mogu znatno povećati rizik od razvoja autizma kod djeteta.

U svojoj studiji uspoređivali su nivo vitamina s njihove tri godine i s onom dok su još bili u majčinoj utrobi. Te podatke su dobili iz krvi odmah po rođenju beba.

Od 1000 trogodišnjaka, njih 310 razvilo je autizam.

– Nivo vitamina D bila je znatno niža kod djece s autističnim sindromom. Oni koji su imali najniži nivo vitamina D kao novorođenčad imali su za 260 posto veći rizik od razvoja autizma, u poređenju sa bebama koje su imale normalne nivoe vitamina D – stoji u istraživanju.

Poremećaje iz spektra autizma karakterišu teškoće u komunikaciji i društvenoj interakciji kao i teškoće u kognitivnom i emotivnom smislu. Novija istraživanja upućuju na to da bi problem mogao biti u prevelikom broju spona između moždanih ćelija te da to može preopteretiti i zbuniti mozak. Iako, i sami stručnjaci ne razumiju kako je moguće imati previše neuronskih veza.

Vitamin D povezan je i s drugim stanjima, poput demencije, migrena i mentalnih bolesti poput šizofrenije i depresije. Ako tijelu manjka vitamina D, mentalne bolesti i simptomi mogu se čak i pogoršati.

Naše tijelo proizvodi vitamin D dok smo izloženi sunčevim zracima. Taj vitamin je važan za apsorpciju kalcijuma, rast i razvoj imuniteta, piše International Business Times. 

Preporučujemo za Vas