Čaj od valerijane ublažava PMS, napetosti i strah

Ovo je biljka koja je bila izuzetno cijenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja
224 pregleda 0 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2017. 17:14h

Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje, radije birajte valerijanu - biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitet sna.

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želudačne tegobe, strah i hipohondriju.

Savjetuje se da je valerijanu najbolje macerirati - jednu čajnu kašiku korijena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati.

Nakon toga procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šoljicu popijete pola sata prije spavanja.

Kako koristiti valerijanu?

U biljnim apotekama možete nabaviti i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera.

Nakon 2-3 nedelje upotrebe valerijane treba uzeti pauzu od dvije nedelje a potom je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. No iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na mašinama koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu zavisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih nuspojava.

Ima je svuda, a vrtlari je ne vole jer je korov i guši drugo bilje. Njene ljekovite sposobnosti se ogledaju u tome da reguliše menstrualni ciklus, smanjuje menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice i obnavlja ih, pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika.

Takođe, ublažava tegobe klimaksa i menopauze, reguliše krvni pritisak. Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranjive vrijednosti. Ovo je biljka koja je bila izuzetno cijenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se kao sjedeća kupka, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: