Slike i skulpture Baskijata iz Voronježa

“Svaki umjetnik traži nove situacije, nešto neočekivano. To sam našao u Dukley Gardens, to je poseban, veoma dobar i čist prostor”
86 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Ivan Gorškov, Foto: Boris Pejović
Izložba Ivan Gorškov, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2017. 08:35h

“Večeras otvaramo izložbu voronješkog Baskijata. Smatram da je ovo predivan projekat, spoj raznih žanrova, slika i divnih skupltura”, kazao je predsjednik Dukley European Art Community (DEAC) Marat Geljman otvarajući izložbu nazvanu “Divlja plaža” ruskog umjetnika Ivana Gorškova u srijedu u Dukley Gardens Gallery u Budvi.

“Postepeno, dok posmatram ove skulpture, vidim slobodu koju Ivan ima... sa kakvim teškim materijalom je radio i uložio mnogo truda. Čovjek se prosto boji te slobode i pita se po kojim to pravilima Gorškov radi... Shvatio sam, međutim, da je glavni zadatak Ivana Gorškova da nađe jezik slobode i on kroz umjetničku intuiciju uspijeva da 'uhvati' tu slobodu”, kazao je Geljman, uz napomenu da mu se veoma dopao naziv izložbe, koja predstavlja “malu seriju živopisnih kolaža”.

“Riječ je o slikama, kolažima sa dodatim fotografijama, to je miks koji uključuje i skulpture raspoređene u kompleksu Dukley Gardens, u prirodi, u grmovima. Prije tri godine počeo sam da se bavim digitalnim kolažom, fotošopom, da radim sa fotografijama nasumično odabranim sa interneta. Od njih sam izabrao 20 i u vidu malih naljepnica koje prikazuju lica, razne situacije i iskoristio ih za slike, grafike, instalacije, svuda. Radio sam po principu funkcionisanja lego kocki, koje su genijalne, i nekoliko osnovnih boja, sa kojima možeš da radiš šta god hoćeš, a da ima smisla i da ljudi razumiju. Koristio sam i slike iz Crne Gore sa interneta, ne znam da li je to stvarno vaša zemlja, napisao sam na Googelu 'Crna Gora' ali to je moja impresija, moj dio Crne Gore”, kazao je Gorškov za “Vijesti”. On pojašnjava da su njegovi radovi izloženi u galeriji DEAC dio internet subkulture, da ima u njima njenog slenga, povezanog sa društvom i životom. “Ja sam umjetnik koji radi sa stvarima koje imaju oblik i bilo mi je zanimljivo da koristim i ovaj 'oblik' u svojim slikama”, kaže Gorškov.

Za skulpture je koristio čelik i gvožđe, koje je spojio u skulpture varenjem. Sve izložene skulpture nastale su u Crnoj Gori za dvije sedmice, pošto je umjetnik iz Voronježa minuli mjesec dana rezident DEAC-a. “Radim sa metalom osam godina i razumijem ga, znam kako da radim brzo”.

Gorškov kaže da Baskijat njemu i njegovom senzibilitetu blizak, da radi u njegovoj tradiciji.

“Za mene je važano preoblikovanje, osjećaj slobode, odsustvo straha da će nešto poći loše; ako nešto i pođe kako ne treba, to je za mene šansa da nešto novo i drugačije napravim, nešto što se ne očekuje. Svaki umjetnik, i ja sam, traži nove situacije, nešto neočekivano. To sam našao u prostoru Dukley Gardens, to je poseban, veoma dobar i čist prostor, sve je na svom mjestu i napravljeno jako dobro. Svaki prostor treba poseban rad i nadam se da su moje skulpture napravljene ovdje to postigle. Napravljene se za prirodu, park, ja ih zamišljam kao pečurke; to je, naravno, metafora, one se u raznim oblicima nalaze u prirodi, zabavne su i krhke, ali i lijepe, i trudim se uvijek tako pravim svoje skulpture”, kazao je Gorškov.

Izložbu Gorškova organizuju Dukley European Art Community i galerija Volker Diehla.

Ivan Gorškov je ruski umjetnik, jedan je od najistaknutijih predstavnika “Voronješkog talasa” i suosnivač Voronješkog centra savremene umjetnosti. Živi i radi u Voronježu.

Bonus video: