Pet namirnica koje djeluju protiv nadutosti

Đumbir ima različite namjene, od umirivanja upale grla, pa do bolova u stomaku. Takođe, smanjuje nadutost, crijevne grčeve, pročišćava i uklanja osjećaj mučnine
215 pregleda 0 komentar(a)
probava, stomak, Foto: Shutterstock
probava, stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2017. 11:14h

Svi dožive problem s nadustosti stomaka nakon obilnog obroka i unosa hrane koja u organizmu proizvodi gasove ili uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, a razlog za nadutost može biti i način na koji konzumirate određene namirnice.

Pojedini mliječni proizvodi mogu proizvoditi gasove u organizmu, ali ne svi, jer npr. grčki jogurt djeluje protiv nadutosti. On sadrži korisne bakterije koje pomažu crijevima da što bolje obrade hranu, čime se spriječava nadutost. Uzimanjem probiotičkih namirnica održavate zdravu ravnotežu bakterija u stomaku.

Pijenje vode i konzumiranje voća i povrća bogatog vodom pomaže u smanjenju nadutosti, a krastavac je pravi primjer. Osim krastavca, korisni su lubenica, grožđe i ananas. Ananas sadrži kalijum, koji spriječava zadržavanje vode te je odličan kao užina.

Đumbir ima različite namjene, od umirivanja upale grla, pa do bolova u stomaku. Takođe, smanjuje nadutost, crijevne grčeve, pročišćava i uklanja osjećaj mučnine.

Banana je bogata kalijem, ali nezrele banane mogu uzrokovati nadutost, pa je bolje jesti zrele.

Zob je bogata vlaknima, a uz to je ukusan doručak. Efikasno spriječava zatvor i nadutost. Vlakna sadrže jabuke, kruške i jagode, prenosi klix.ba.

Bonus video: