„Tema sjećanja je ono što me najviše okupira”

“Tema sjećanja je ono sto me najviše okupira u mom radu, i cilj mi je da kroz princip sjećanja objasnim ponavljanje nekih dešavanja dok ne izgube smisao svog postojanja, i postanu samo surealistične slike u kojima se nalaze apstraktni objekti, sa uznemirujućom atmosferom, koje posmatrača još više intrigiraju na taj način da on ima osjećaj da posmatra nečiji san"
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2017. 11:48h

Brigita Antoni jedna je od finalista ovogodišnje nagrade “Milčik” koja će se devetog decembra u galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju predstaviti instalacijom koja sadrži digitalnu štampu popraćenu sa nekoliko objekata iz prirode.

“Iako je njen fokus tada bio na grafičkom dizajnu, najviše je privlači crtanje i vizuelna umjetnost, o čemu govori i nagrada za slobodan crtež na Fakultetu likovnih umjetnosti 2010. godine”, navode iz Instituta za savremenu umjetnost.

Umjetnica kaže da je okupira tema sjećanja koju provlači kroz svoj rad.

“Tema sjećanja je ono sto me najviše okupira u mom radu, i cilj mi je da kroz princip sjećanja objasnim ponavljanje nekih dešavanja dok ne izgube smisao svog postojanja, i postanu samo surealistične slike u kojima se nalaze apstraktni objekti, sa uznemirujućom atmosferom, koje posmatrača još više intrigiraju na taj način da on ima osjećaj da posmatra nečiji san”, kaže ona.

Njeno dosadašnje stvaralaštvo su, ističe, obilježile teme koje se odnose na “iracionalno stanje svijesti, neodredjenost vremena i prostora, kao i nekontrolisanost životnih situacija i pojava”.

“Ovakve teme sam istraživala na osnovu ličnog iskustva u relaciji prema iskustvu drugih ljudi kako bih sebi najpre objasnila to stanje i osjećaj koji ono sadrži, a potom to izrazila vizuelnim putem. U svemu ovome su me najviše privlačile pojave koje sadrže u sebi elemente mističnog, upitnog i intrigatnog, koje izranjaju u konstelaciji prošlog, aktuelnog i budućeg vremena dok vrše određeni uticaj na psihičko stanje ljudi”, opisuje ona.

Antonijeva je završila osnovne i postdiplomske studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. godine. Do sada je učestvovala na umjetničkim rezidencijama i izložbama kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Posebno zapaženo se predstavila ciklusima “Intriga” i “Mekoća postojanja”.

Podsticaj mladim umjetnicima

Nagrada za mlade vizuelne umjetnike “Milčik” prvi put se dodjeljuje ove godine u organizaciji Instituta za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Nju Jorka. Nagrada nosi ime umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića.

Brigita Antoni ističe da je ovo dobar podsticaj mladim umjetnicima.

“Očekujem da će nagrada Milčik nastaviti da se organizuje u Crnoj Gori, jer mislim da je dobar način da mlade umjetnike podstakne da se profesionalno integrišu i u drugim zemljama”, istakla je.

Galerija

Bonus video: