Tužilac Grujić i dalje ćuti o puštanju Mojaševića

Grujić nije odgovorio da li ga je Mojašević tokom saslušanja zastrašivao ili ucjenjivao, ni da li je neko treći uticao na odluku
741 pregleda 8 komentar(a)
Momčilo Mojašević, Foto: Zoran Đurić
Momčilo Mojašević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.11.2017. 21:11h

Osnovni državni tužilac Vojislav Grujić ni nakon skoro 20 dana od kada je pustio na slobodu osuđivanog ubicu Momčila Mojaševića (37) iz Podgorice, nije odgovorio “Vijestima” zašto je to uradio.

Mojaševića je policija razoružala i uhapsila 8. novembra, nadomak Kolašina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Mojašević je, prije nego je došao u ruke tužiocu Grujiću, tri puta hapšen zbog istog krivičnog djela.

Tužilac Grujić nije odgovorio “Vijestima” čime se rukovodio kada je donio odluku da Mojaševića pusti na slobodu, samo dan nankon što ga je policija uhapsila sa oružjem.

Nije odgovorio ni da li ga je Mojašević tokom saslušanja zastrašivao, prijetio mu ili ga na bilo koji način ucjenjivao kako bi donio takvu odluku.

Pitan je i, ako se to dogodilo, da li je to prijavio i da li se plaši za svoju bezbjednost.

Nije odgovorio ni da li je neko treći uticao na njega da pusti Mojaševića da se nakon saslušanja brani sa slobode.

Mojašević je uhapšen u kolašinskom naselju Vladoš, nakon što je policiji javljeno da je naoružan.

Inspektori Odjeljenja bezbjednosti Kolašin zaustavili su tog dana “golf IV” podgoričkih registarskih oznaka koji je on vozio. Policija je pregledom, na zadnjem sjedištu vozila, u crnoj kesi, pronašla i oduzeli lovačku pušku marke 'anson deey-s' kalibra 12 mm, za koju Mojašević nije imao oružni list. Tu pušku policija je poslala na vještačenje u Forenzički centar.

Iz policije je ranije zvanično saopšteno “Vijestima” da je Mojašević u kriminalističkim evidencijama Centra bezbjednosti Podgorica evidentiran kao osumnjičen za sedam krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija protiv M. M. podnijete su tri krivične prijave i to od strane CB Podgorica 2007. godine i 2015. godine, dok je od strane OB Kolašin 2017. godine podnijeta jedna krivična prijava - 8.11.2017. godine”, saopštili su prošle sedmice iz Uprave policije.

Iz te institucije rekli su i da je nadležni tužilac u Podgorici odbacio krivičnu prijavu podnijetu protiv Mojaševića 2015. godine i da je ”samim tim krivični postupak obustavljen”.

Mojašević je u oktobru te godine hapšen nakon što je policiji prijavljeno da je bio naoružan u lokalu “Rajska ptica”. Navodno, kada je vidio inspektore sakrio je pištolj. Policija je pretresom lokala, u magacinu pronašla “magnum” sa šest metaka.

Iz Uprave policije rekli su i da je Mojašević 2007. godine dva puta evidentiran od strane CB Podgorica kao osumnjičen za izvršenje krivičnog djela nasilničko ponašanje.

“Podaci o ishodu krivičnih postupaka, odnosno eventualnoj osuđivanosti M. M., u nadležnosti su Ministarstva pravde”, kazali su iz UP.

Mojaševiću je 2014. godine Apelacioni sud potvrdio dvije godine i tri mjeseca zatvora, zbog zločinačkog udruživanja i prodaje marihuane.

Ranjen je krajem novembra 2011. u pucnjavi ispred kafane “Komovi” u podgoričkom naselju Masline.

Mojašević je 2002. godine, kao vojni policajac, osuđen na šest godina zatvora zbog ubistva Nebojše Lekovića (27), pripadnika MUP-a Crne Gore.

Prema optužnici vojnog tužioca pukovnika Miroslava Samardžića, Mojašević je 22. septembra 2001. godine, oko 1.20 časova, nakon izlaska iz kafane “Stari bunar” ubio Lekovića, u koga je ispalio četiri hica.

Svjedok je ubistva Luke Milića.

Bonus video: