NAČISTO NA TV VIJESTI

"Ova Vlada će teško izgurati pun mandat"

Gosti emisije Načisto na TV Vijesti bili su: Zlatko Vujović – CEMI, Milka Tadić Mijović – predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Stefan Đukić – kolumnista i profesor filozofije
107 pregleda 0 komentar(a)
Načisto
Načisto
Ažurirano: 30.11.2017. 20:40h

Tok emisije:

21:22 Tadić-Mijović je kazala da prorežimski mediji "zavijeno" pokušavaju da pričaju o sukobu Markovića i Đukanovića, da kritikuju Markovića i da se pokušava nametnuti da Đukanović jedino može održati ovaj poredak. Ona je dodala da Marković ima jaču poziciju od Lukšića.

Kazala je da se teško može govoriti o sukobu u DPS-u.

21:20 Novinar "Dana" Marko Vešović kazao je ovo što smo vidjeli 26. novembra ne može biti demokratsko izjašnjavanje.

21:15 Vujović je rekao da je u interesu regiona da situacija bude stabilna. On je dodao da je teško da Vlada izgura pun mandat.

21:12 Đukić je rekao da je EU izgubila svoj fokus i da ima problema u baznim državama. Rekao je da EU nema snage da se bavi nama.

On je dodao da neku težinu nose i izjave Brajana Hojt Jia, koji je imenovan za ambasadora u Makedoniji. Đukić je rekao da ne bi valjalo da u Crnoj Gori bude promjena uz pomoć zapadnog faktora i da u tom slučaju kao društvo nećemo rasti.

21:10 Tadić-Mijović je kazala da se priorda ove vlasti dobro vidi na Zapadu i da tamo odlično znaju sa kim imaju posla. Ona je dodala da je Crnoj Gori potrebna podrška Zapada da izvrši promjene, ali i da to zavisi od konsolidacije unutrašnjih snaga. Ona je kao primjer promjene navela Makedoniju.

21:06 Tadić-Mijović je kazala da slušamo ratnu retoriku vrha, jer nemaju ekonomski pokazatelj kojim mogu da se pohvale. Ona je dodala da ova Vlada ne može više da se zadužuje.

21:05 Vujović je rekao da u nekim ministarstvima u Vladi ima rezultata i kao primjer naveo Ministarstvo sporta, Ministarstvo Pravde i Ministarstvo vanjskih poslova.

21:00 Đukić je rekao da u Crnoj Gori nema partije ljevice. On je naveo da niko nije napao povećanje PDV-a kao neoliberalnu mjeru.

Dodao je da opozicija ne pokušava da nametne svoju priču i da je ljevičarska partija nasušna potreba Crne Gore i da je teško da ostvari odmah uspjeh.

20:55 Tadić-Mijović je kazala da je ključno pitanje šta opozicija hoće - da li da porazi vlast ili da izmjeri koliko ko može da osvoji. Ona je kazala da opozicija treba da se dogovori oko kandiata i oko uslova.

Ona je kazala da opozicija treba da sjedne za sto i da razgovara. Dodala da je da je na vrhu Crne Gore autokratska figura.

20:50 Vujović je rekao da je u rukama predsjednika DPS-a odluka kada će biti predsjednički izbori, a kada izbori u Podgorici. On je dodao i da ne postoji jasna strategija u opoziciji da li postoje jedan ili dva kandidata za predsjednika.

20:47 "Da se DPS osjeća sigurno, oni bi ignorisali dešavanja u RTCG. Smatraju da će povratkom na prethodnu uređivačku politiku vratiti izgubljene glasove. Panika postoji čim idu tako jako na RTCG, jer znaju da im to nanosi štetu, jer je međunarodna zajednica po tom pitanju jasna", navodi Vujović.

20:45 Tadić-Mijović ističe da sada vidimo kako se sila DPS ponaša, jer su im ostala samo glasila, jer pada uporište među biračima i da DPS u suštini opstaje samo na goloj sili. "Sve što misli svojom glavom, sve to treba uništiti, to je poruka Đukanovića", poručila je Tadić-Mijović.

20:43 Đukić smatra da je vanredno stanje u kom smo od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, samo nastavak problema od 2012. godine, afere Snimak, spornih predsjedničkih izbora... On je kazao da je zastrašujuća izjava Mila Đukanovića i da je bitno pitanje da li je to retorika koja kupuje glasove.

20:38 "Snaga DF je u jednom trenutku prijetila na neki način da ugrozi vlast DPS. Ovaj proces koji se sada vodi je izuzetno bitan za Crnu Goru, to je veliki ispit, ali za sada ne uliva povjerenje u sistemu", komentariše Tadić-Mijović suđenje u slučaju državni udar.

20:35 Tadić-Mijović je kazala da opozicija treba da razmisli da li da izlazi na naredne izbore i sa kakvom će platformom izaći. "Je li to platforma za smjenu vlasti ili za jačanje sopstvene partije?"

20:31 Vujović je istakao da svjedočimo rastu populizma, ali da vlast ne bi trebalo da uvijek prati bespogovorno ono što se vjeruje da je većinska volja građana i podsjetio na napad na Dubrovnik i politiku Hrvatske prema sudu u Hagu.

On je naveo da je problem opozicije i to što ne uviđa da bi mogli da kombinuju svoje resurse, naročito kada se radi o programski bliskim subjektima.

20:30 Đukić je naveo da svaka nedemokratska mjera košta, i da se često prećute takve stvari zbog oportunizma i slaganja oko nečega što se predstavlja kao progresivna ideja.

20:27 Tadić-Mijović je kazala da je DPS jedina priča ostala ona o podjelama, i o četnicima i partizanima, jer se ne mogu pohvaliti ekonomskim rezultatima i rezultatima borbe protiv korupcije. Vujović je podsjetio da to nije samo krivica DPS i ukazao na izjavu Andrije Mandića u vezi presude Ratku Mladiću.

20:22 "Uprkos čitavoj sili i svom monopolu DPS, skupa sa zarobljenim pravosuđem i kriminalnim grupama, većina društva je protiv toga", ističe Tadić-Mijović. Ona je skeptična po pitanju mogućnosti formiranja vlasti opozicije i SD na Cetinju, jer doživljava SD kao partiju koja ne donosi odluke samostalno, već funkcioniše kao podružnica DPS.

20:17 Vujović objašnjava da je problem opozicije oko parlamentarnih izbora to što su potpisani zapisnici i da se postavlja pitanje u čemu je problem u formalnom smislu, ako se najavljuje da se neće priznati izbori. "Mi smo na ovim izborima imali prebijanja i fizičke obračune što se nije dešavalo od devedesetih".

On je uputio na činjenicu da imamo nezavisne institucije, da je Državna izborna komisija disfunkcionalna, da policijom upravlja vladajuća koalicija, a Agencija za sprječavanje korupcije u potpunosti pod kontrolom vlasti.

20:15 Đukić je podsjetio da opozicija ne priznaje parlament i ne priznaje izbore od 16. oktobra i bojkotuje nikšićke izbore, a onda kasnije izlazi na izbore u četiri opštine što doprinosi dezorijentaciji.

20:12 Đukić je objasnio da i dalje živimo u nekom 17. oktobru (dan nakon izbora na dan navodnog pokušaja državnog udara) i da to pokazuje i medijsko izvještavanje o batinašima sa raznih strana i sa raznih motiva. "Najgore je što neće biti nikakvih epiloga", i podsjetio da je ista priča bila i na Beranama prije tri godine.

20:07 Tadić-Mijović je istakla da se sigurno Duško Marković osjeća kao glavni pobjednik izbora, ali da DPS mora da brine pad podrške na Cetinju. "Posle ovih izbora, svi su pokušali da dodatno degradiraju opoziciju i postavlja se pitanje kako nastupiti u budućnostu. Postavlja se pitanje da li su ovo izbori uopšte, jer je izgledalo kao ratni dan.

20:02 Zlatko Vujović je objasnio da DPS nije uspio da ponovi rezultat sa prošlih izbora na Cetinju gdje su imali apsolutnu vlast i da postoji trend da ne ostvaruju dobre rezultate u većim gradovima. Dodao je da je očigledno da je Duško Marković uložio puno u uspjeh u Mojkovcu, jer je to simbolički bilo jako bitno.

On je naveo da kada se mjeri uspjeh SD i SDP, treba razlikovati lokalne i parlamentarne izbore. Vujović je istakao i da je URA ostvarila dobar rezultat na Cetinju, te da su Demokrate napravile dobar rezultat, ali da su toliko podigli očekivanja spinovanjem javnosti sami da se doživjelo kao da se desio fijasko na izborima.

"Imamo pad podrške DPS, ali i neorganizovanu opoziciju koja ne umije da iskoristi zicere", zaključuje Vujović.

Šta su nam rekli posljednji lokalni izbori, u kakvom stanju je država i društvo godinu dana nakon osporavanih parlamentarnih izbora?

Ima li se čime pohvaliti Vlada na godišnjicu rada? U kakvom je stanju opozicija, nazire li se zajednička strategija?

Da li se partije sve više ponašaju kao firme, dok mame birače pričom o opštem dobru? Kako teku pripreme za predsjedničke i lokalne izbore, uključujući i podgoričke?

Šta je sa opozicionim zahtijevom oko vanrednih izbora? Da li opozicija legitimiše ambijent koji opisuje kao nelegitiman?

Na ova i mnoga druga pitanja sa Petrom Komnenićem odgovaraće gosti: Zlatko Vujović – CEMI, Milka Tadić Mijović – predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Stefan Đukić – kolumnista i profesor filozofije.

Načisto gledajte u četvrtkom od 20 sati na televiziji Vijesti.