SAVJETI

Čaj od bijelog luka i mente protiv prehlade i upaljenog grla

Bijeli luk, "kralj" zdravih namirnica, ima snažna antibakterijska i antiupalna svojstva, a menta otvara disajne puteve i olakšava kašalj pa su ova dva sastojka u kombinaciji moćan borac protiv prehlada i bakterijskih infekcija grla
437 pregleda 0 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2017. 14:14h

S niskim temperaturama stigla je i sezona prehlada. Bez obzira na to želite li izliječiti prehladu ili je spriječiti, u tome vam može pomoći ovaj čaj s dva moćna sastojka.

Potrebno vam je:

- 3 dl vode - 3 češnja bijelog luka - vrećica čaja od mente ili nekoliko listića svježe mente - med - limun

1. Malo zgnječite bijeli luk, stavite ga u šoljicu i pustite da stoji 10 minuta kako bi se sve zdrave supstance koje se nalaze u njemu aktivirale.

2. Za to vrijeme zavrijte vodu. Zatim u šoljicu s bijelim lukom stavite i vrećicu čaja te sve prelijte vrelom vodom i pustite da stoji 5 minuta.

3. Ako imate svježu mentu, umjesto vrećice čaja u šoljicu stavite nekoliko listića mente i napravite isti postupak.

4. Nakon pet minuta procijedite čaj, dodajte u njega kašiku meda po vlastitoj želji i malo limuna te popijte čaj dok je još topao.

Nakon pripreme čaja ne bacajte bijeli luk ni mentu (pod uslovom da ste koristili svježe listove). Stavite bijeli luk i mentu u usta, polagano žvaćite dva minuta i na kraju progutajte kako biste dezinfikovali usnu šupljinu i upaljeno grlo zaraženo bakterijama.

Bijeli luk, "kralj" zdravih namirnica, ima snažna antibakterijska i antiupalna svojstva, a menta otvara disajne puteve i olakšava kašalj pa su ova dva sastojka u kombinaciji moćan borac protiv prehlada i bakterijskih infekcija grla, penosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas