Vremeplov: Prodajom EP korist bi imao samo vlasnik

Iz Vlade je do sada pominjana privatizacija funkcionalnih cjelina EPCG Distribucije i Proizvodnje, a zadržavanje Prenosa u državnom vlasništvu
70 pregleda 0 komentar(a)
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.11.2017. 08:58h

Energetski stručnjaci i predstavnici zemalja okruženja ne preporučuju Crnoj Gori da krene u privatizaciju Elektroprivrede, već da sve uradi da bi stvorila zdravu i profitabilnu kompaniju. I čelnici EPCG smatraju da makar do potpunog otvaranja tržišta struje 2015, državno učešće u osnovnom kapitalu kompanije ne treba da bude ispod 51%.

Iz Vlade je do sada pominjana privatizacija funkcionalnih cjelina EPCG Distribucije i Proizvodnje, a zadržavanje Prenosa u državnom vlasništvu.

U hrvatskom Energetskom institutu „Hrvoje Požar“ preporučuju CG da uvede petogodišnji moratorijum na razgovore o privatizaciji EPCG i od nje za to vrijeme napravi dobru i stabilnu firmu.

“Laž je da privatno samo po sebi podrazumijeva uspješno vlasništvo, jer dolazi do bankrota i takvih kompanija. Zemlje Balkana robuju takvim ocjenama”, rekao je direktor zagrebačkog Instituta Goran Granić i dodao da se u privatizaciju ide da bi se državni zamijenio privatnim monopolom. on je ocijenio da je najgori motiv privatizacije finansijska koristza državu kada „Vlada ispunjava obaveze unutar ali i izvan energetskog sektora“.

Bonus video: