Istorija i duboka likovna promišljenost

Stvaralaštvo Gregovića uticalo je na razvoj modernog slikarstva i ikonopisa
77 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Marka Gregovića, Foto: Vuk Lajović
Izložba Marka Gregovića, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.11.2017. 08:49h

Izložba slika i ikona Marka Krstovog Gregovića, priređene povodom 150 godina od njegovog rođenja svečano je u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve otvorena u Spomen domu „Crvena komuna“. Izložba je otvorena povodom još jednog jubileja - 30 godina postojanja i rada ovog Spomen doma, otvorena (1867-2017).

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković podsjetila je da je ova godina za ustanovu od posebnog značaja i da se slavi i 45 godina Moderne galerije u Budvi koja je tokom aktuelne godine priredila niz bogatih izložbenih i drugih programa.

“Stvaralaštvo Marka Krstovog Gregovića nesumnjivo je uticalo na razvoj crnogorskog modernog slikarstva i ikonopisa krajem 19. i s početka 20. stoljeća. Na osnovu nevelikog broja sačuvanih djela, cjelokupan njegov opus možemo podijeliti na tri tematske cjeline: portreti, pejzaži i sakralne teme. Njegovo slikarstvo odlikuje se akademskim realizmom, gdje preovladava precizno tretiranje crteža, upotreba tamne game i duboka likovna promišljenost u stvaranju kompozicije. Radio je ikonostase za pravoslavne crkve: Svete trojice u budvanskom Starom gradu, Sv. Arhiđakona Stefana na Svetom Stefanu, Sv. trojice u manastiru Reževići, a, prema stilskim karakteristikama, moguće i ikonostase u crkvama Uspenje Bogorodice u Boretima i grobljanske crkve Sv. Arhanđela Mihaila u Budvi. Poznato je da je svojevremeno uradio i ikonostas Saborne crkve u Mostaru, koji je uništen. Njegove slike i ikone čuvaju se u našim manastirima, crkvama, muzejima u i privatnim kolekcijama. Za potrebe realizacije ove izložbe ljubazno zahvaljujemo vlasnicima slika i ikona, koji su nam ih ustupili: JU Narodni muzej Crne Gore, parohiji budvanskoj, manastirima Praskvica i Gradište, crkve Sv. Tome u Žukovići, gospođi Nevenki Medin Gregović iz Petrovca, posebno gospođi Dragani Ivanović, koja je, uz gospođu Mariju Mihaliček, među rijetkim istoričarima umjetnosti koji su osvjetlili Gregovićevo stvaralaštvo”, kazala je Đurašković.

Otvarajući izložbu predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović kazao je da “kao dostojni čuvari sjećanja na lik i djelo Marka Gregovića, dužni smo da afirmišemo njegovu umjetnost i njome se naučno i stručno i bavimo, kao i da povremeno organizujemo izložbe njegovih djela i da putem njih ostvarujemo, svako na svoj način, direktan susret i doživljaj sa Gregovićevim stvaralaštvom”.

U muzičkom dijelu programa nastupili su violončelista Igor Novak i gitarista Aleksandar Bubanja iz Bara i izveli kompoziciju „Playera“ Pabla de Sarasete.

Bonus video: