Lideri DF pisali Lavrovu i traže pomoć: Pominju Kadirova oko "državnog udara"

Ruska "Izvestia" objavila je danas da su optuženi ideri crnogorske opozicije Milan Knežević i Andrija Mandić poslali pismo Lavrovu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Beta-AP
Ramzan Kadirov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.11.2017. 08:31h

Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić poslali su pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu preko ruske ambasade u Podgoricu, u kome su zatražili pomoć i obavijestili ga da je u slučaju državni udar sada pomenut kao umiješana osoba i predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, piše Izvestia.ru navodeći da su imali uvid u to pismo.

Kadirova je pomenuo svjedok saradnik Saša Sinđelić koji je kazao da je preko njega trebalo da se da "ogroman novac nekom muftiji" kako bi neka muslimanska stranka formirala Vladu sa Demokratskim frontom.

"Od prošle nedjelje, ime Ramzan Kadirova je počela da se pominje u optužnici na suženju. Ovo je način da se diskredituje Demokratski front, koji je pokušao da uspostavi ekonomske i kulturne veze sa Čečenijom. Ono je pokušaj da se potvrdi luda teorija o takozvanom "ruskom tragu" na izborima u Crnoj Gori", kazao je Milan Knežević za Izvestia.ru.

Tokom suđenja su lideri DF više puta ponovili da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da je zvanična Rusija umiješana u čitav slučaj, a on je reagovao i kazao da to nije tačno, već da je govorio o ruskim nacionalistima. DF ga je podsjetio da je pominjao i specijalce GRU, kao i pasoše Eduarda Šišmakova koje je morao dobiti preko ruskih službi.

Knežević je dodao i da je suđenje način da se opravda politika režima koja služi interesima zapadnih sila. "Vojne baze i anti-ruske sankcije nisu potreba crnogorskog naroda, već Vašingtona", tvrdi Knežević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i lideri Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač DF Mihailo Čađenović i osam srpskih državljana.

Bonus video: