Svjedočenje u Višem sudu: Haziri gledao ubistvo strica

Haziri nije juče na suđenju rekao ime ubice
129 pregleda 3 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2017. 07:47h

Fitim Haziri, svjedok na suđenju Vladu Zmajeviću osumnjičenom da je počinio ratni zločin, kazao je juče u Višem sudu u Podgorici da je vidio ubistvo strica Idrizi Miljazima 30. marta 1999. godine.

On je u vrijeme kada je Zmajević, navodno, ubio troje ljudi iz porodice Haziri, imao 17 godina.

Rekao je da je tog dana popodne došao kod rođaka, koji su stričevi i strina njegovog oca.

Svjedok je kazao da je bio u dvorištu kuće kada su došla dva vojnika, da je jedan od njih bio u vojnoj majici, a drugi u uniformi. Kazao je da je taj vojnik, koji je bio u majici, pričao nešto na srpskom sa Miljazimom, što on nije razumio jer ne zna srpski jezik.

Kazao je da je vojnik koji je bio u majici pucao iz automatske puške u njegovog rođaka.

On je ispričao da je odmah pobjegao, a oko ponoći se sa livade na kojoj se krio vratio svojoj kući i bratu ispričao šta se dogodilo. Nakon toga je sa djedom i bratom pošao u kuću rođaka i tamo su vidjeli tijelo drugog strica Ćamila i njegove supruge Ćamile Haziri. Ona je, rekao je juče Haziri na suđenju, imala posjekotine od noža po licu i dvije rane od metaka na grudima.

Haziri nije juče na suđenju rekao ime ubice. On je objasnio da je vidio njegovu sliku u novinama prije četiri mjeseca. Rekao je da od dana kada je vidio ubistvo rođaka Miljazima, često pred očima vidi lik ubice.

Prekjuče je u Višem sudu svjedočio i Danijel Čolić koji je potvrdio da je vidio kad je Zmajević, istog dana kada je ubio porodicu Haziri, ubio albanskog čobanina Kadriju Imera.

Zmajevića je Specijalno državno tužilaštvo optužilo da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

Prema optužnici, Zmajević je za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac, pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima, pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine”.

Zmajević je na početku sudskog procesa detaljno iznio odbranu i negirao krivicu.

Bonus video: