OPTUŽNICU RAZMATRAJU PRED MUGOŠOM

Stamatovićeva grupa danas u Višem sudu

Prema optužnici, Stamatović je krajem 2016. sa osobom čiji identitet SDT još nije otkrilo, na teritoriji Podgorice i Berana organizovao kriminalnu grupu čiji članovi su postali ostali optuženi i druge neidentifikovane osobe
100 pregleda 2 komentar(a)
Uviđaj, Foto: Filip Roganović
Uviđaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.11.2017. 06:24h

Sutkinja Suzana Mugoša za danas je zakazala ročište na kojem je planirano razmatranje optužnice koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv kriminalne grupe Podgoričanina Stevana Stamatovića (41), koji je u bjekstvu.

Stamatovića i njegove sugrađane Milana Lješnjaka (30) i Đorđija Božovića (27) i Beranace Dejana Deletića (25), Aleksandra Bojovića (24), Stefana Balevića (25), tužilaštvo tereti da su planirali ubistvo Radojice Zekovića.

Prema optužnici, Stamatović je krajem 2016. sa osobom čiji identitet SDT još nije otkrilo, na teritoriji Podgorice i Berana organizovao kriminalnu grupu čiji članovi su postali ostali optuženi i druge neidentifikovane osobe.

U tom tužilačkom aktu, u koji su “Vijesti” imale uvid, precizno su opisani zadaci svih članova kriminalne grupe.

Deletićev je bio da fizički obezbjeđuje organizatora kriminalne grupe Stamatovića, prenosi njegova uputstva i naredbe drugim članovima grupe, nabavlja, prenosi i postavlja eksplozivne naprave ispod automobila i vrbuje članove.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Lješnjak je bio zadužen da prati kretanje službenika Uprave policije i pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa, sa ciljem da zaštititi organizatore i članove kriminalne organizacije kojoj pripada.

Optuženi Bojović bio je zadužen da nabavlja, skladišti, a zatim predaje eksplozivna sredstva drugim pripadnicima kriminalne grupe, dok je optuženi Božović pored fizičkog obezbjeđenja organizatora, bio zadužen da iznajmljuje stanove za smještaj pripadnika klana i skladištenje oružja i eksploziva.

Baleviću je, navodno pripalo zaduženje da obezbjeđuje šefa klana i vozila članova kriminalne organizacije, ali i da prati kretanje “osoba koje su od interesa za kriminalnu organizaciju”.

U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

“Potom su se udaljili i čekali u zasjedi da aktiviraju eksplozivnu napravu kada Zeković uđe u vozilo, u namjeri da ga ubiju”, piše u optužnici.

Stamatović je u bjekstvu od kraja maja. Njega policija godinama dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Zeković, čiju je likvidaciju navodno planirala Stamatovićeva grupa, blizak je kavačkom kriminalnom klanu.

Preporučujemo za Vas