Rusija otkrila krivca za dopingovanje sportista

Utvrđeno je da je Rodčenkov lično dijelio medicinske supstance sportistima i trenerima, koji nisu znali kakvo dejstvo te supstance imaju
1 komentar(a)
wada, Foto: Reuters
wada, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2017. 14:14h

Ruski istražitelji danas su optužili bivšeg direktora laboratorije ruske antidoping agencije Grigorija Rodčenkova da je odgovoran za doping ruskih sportista i da je falsifikovao doping testove.

Istražna komisija odbacila je tvrdnje da je doping sportista organizovala država.

Utvrđeno je da je Rodčenkov lično dijelio medicinske supstance sportistima i trenerima, koji nisu znali kakvo dejstvo te supstance imaju.

Rodčenkov je zatim navodno "uništio testove sportista i optužio Rusiju da je sprovela program dopinga, čime je želio da prikrije svoje kriminalne aktivnosti u Antidoping centru", navodi se u saopštenju Istražne komisije.

Rodčenkov, koji je bio na čelu laboratorije ruske antidoping agencije do novembra 2015, optužen je uoči odluke o učešću Rusije na narednim Zimskim olimpijskim igrama.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je formirao i radnu grupu da u cjelini ispita skandal oko dopinga ruskih sportista.

Rezultati bi mogli da imaju uticaj na mogućnost učešča te zemlje na Igrama u Pjongčangu, o čemu će Izvršni odbor MOK-a odlučivati na zasijedanju od 5. do 7. decembra

Bonus video: