Omaž slikaru Milojku Petriću

Omaž će biti organizovan u izložbenom prostoru SC „Ada“, 30. novembra u 19 časova, a izložba Petrićevih slika biće otvorena do 10. decembra
168 pregleda 0 komentar(a)
Rad Milojka Petrića (novine)
Rad Milojka Petrića (novine)
Ažurirano: 28.11.2017. 12:46h

Omažom "Krik osame - snovi i snoviđenja“, posvećenom tragično stradalom pljevaljskom slikaru Milojku Miju Petriću (1958-2016), završavaju se ovogodišnje „Pljevaljske novembarske svečanosti“.

Organizator omaža "Krik osame - snovi i snoviđenja“ je JU Zavičajni muzej Pljevlja.

Direktor muzeja dr Branko Banović kazao je da je Petrić bio najintrigantniji pljevaljski slikar.

"Čudan prst sudbine uticao je da se povuče u sebe, osami i cijeli život stvara u tišini. Intimu je čuvao za sebe, a samo su rijetki imali uvid u njegovo stvaralaštvo. Ovo mu je prva samostalna izložba. Nažalost posthumno. Na Petrićevim slikama u prvom planu su figure, koje često u dubinu potiskuju pejzaž ili enterijer. Izgradnju autentičnog umjetničkog izraza, pratilo je postepeno ovladavanje materijalnim likovnim elementima. Posebno značajan aspekt u Petrićevom opusu predstvalja njegov osoben psihološki likovni element - u kome je kritika društva i opšte krize moralnih vrijednosti materijalizovana kroz iskarikirane likove ljudi, predimenzionirana i naduvana tjelesa, grimase i karikaturalnost“, ističe Banović.

Za Petrića je ističe Banović, slikanje predstavljalo bijeg iz svakodnevice u kojoj je živio, a slike je smatrao dijelom svoje najdublje intime.

U novembru prošle godine, radeći na poslovima dispečera u trafo-stanici Elektroprenosa u pljevaljskom selu Židovići, Petrić je tragično izgubio život.

"Inicijatori organizovanja omaža Miju Petriću bili su naši ugledni sugrađani, poštovaoci umjetnosti, Petrićevog likovnog opusa i osobenog duha našeg grada: slikari Mirko Mario Marjanović i Dragan Milić, i profesor Milorad Mišo Zečević. U saradnji sa Petrićevom sestrom Ljiljanom Gazdić i porodicom Petrić, oni su bili nosioci najznačajnijih aktivnosti u pripremi omaža. Za odabir slika i koncepciju izložbe bili su zaduženi Mirko Mario Marjanović, i Miloš Marjanović, istoričar umjetnosti u Narodnom muzeju Crne Gore, koji je i autor stručnog predgovara katalogu. Za snimanje i digitalnu obradu Petrićevih slika bio je zadužen Zvezdan Joksović.

Omaž će biti organizovan u izložbenom prostoru SC „Ada“, 30. novembra u 19 časova, a izložba Petrićevih slika biće otvorena do 10. decembra. “Organizator posebno naglašava da grad predstavlja stanje duha, a da su inicijatori omaža i nosioci glavnih aktivnosti učinili da duh grada koji je krasio nekadašnja Pljevlja zaživi i ispuni završnu aktivnost ovogodišnjih novembarskih svečanosti“, kaže Banović.

Bonus video: