Za finale pripremio rad na temu selektivni abortusi

"Ova godina je bila u znaku Austrije, u martu i aprilu sam boravio na programu Q21 u Beču"
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2017. 11:30h

Nakon niza izložbi u Austriji i Njemačkoj, crnogorski konceptualni umjetnik koji koristi pseudonim Dante Buu, Semir Mustafa Dedeić, nedavno je prvi put predstavio radove i domaćoj publici, i to na Cetinju u okviru salona “13. novembar”. Kao finalista za Milčik nagradu, imaće priliku da još jednom pokaže svoje umjetničke zamisli 9. decembra u galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

“U okviru XXXIX crnogorskog likovnog salona ‘13. novembar’, koji je ove godine kurirala istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, predstavio sam se radom ‘Bring me his Heart, 2013’. Radi se o video instalaciji koja se bavi pitanjem odrastanja na bajkama o ljepoti, te kako se ti ideali ljepote koriste u našem odraslom životu, kada se u određenim trenucima nađemo u poziciji objekta nečije želje”, pojasnio je Dante Buu za “Vijesti”, a zatim otkrio šta je pripremio kao finalista nagrade Milčik.

“Crnogorska publika će već 9. decembra u Umjetničkoj galeriji ‘Miodrag Dado Đurić’ imati priliku da vidi premijerno pokazivanje mog rada kojim ću se predstaviti na izložbi finalista za nagradu Milčik YVAA 2017’”, najavljuje Dante Buu, dodajući da se u tom radu bavi temom selektivnog abortusa.

Ovaj umjetnik do sada je imao nekoliko izložbi u Beču, a svoje radove predstavljao je i u drugim zemljama.

“Moje prvo predstavljanje u Beču desilo se 2016. godine, kada sam u okviru bečkih festivalskih nedjelja otvorio izložbu ‘Universal Hospitality’ performansom ‘The Winner Takes It All, 2015’. Riječ je o radu koji problematizuje pitanje nasilja nad LGBT osobama i pitanje kolektivne i individualne odgovornosti u sprečavanju istog tog nasilja”, pojasnio je on.

“Performans je imala priliku da vidi i publika u Pragu u centru za savremenu umjetnost Futura u sklopu otvaranja drugog izdanja ‘Universal Hospitality 2’ (2017)”, dodaje Dante Buu, koji je u Austriji imao izložbu i prije dva mjeseca.

“Ova godina je zaista bila u znaku Austrije, u martu i aprilu sam boravio na rezidencijalnom programu Q21 u Beču. U toku tih dana sam radio na tekstovima i istraživanju za knjigu ‘5th Season’ koja je bazirana na mom umjetničkom radu istog naslova. Tema je ženski ručni rad kao dio miraza, njegovo vrednovanje i mijenjanje njegovog oblika kroz istoriju, a sve ispričano kroz živote i iskustva žena u mojoj porodici”, kaže on.

“Od jula do septembra sam boravio na rezidencijalnom programu KulturKontakt, gdje sam radio na radu ‘Od mog oca s ljubavlju, 2018’. Rad govori o muževnosti sa dvije generacijski međusobno prepletene pozicije: s pozicije nasljeđivanja svakodnevnih društveno-kulturnih obrazaca koje prenose i nameću očinske figure, i s pozicije odobravanja koju traže njihovi potomci, čak i kada iskoče iz tih istih rodno definisanih obrazaca”, otkriva on.

“Preciznije, riječ je o trenutku u kome nasljeđe rodnog identiteta i rodnih uloga transgresiraju prisilno (usljed zadovoljavanja tradicije) ili dobrovoljno (usljed zadovoljavanja slobodne volje da se raspolaže sopstvenim tijelom). Publika je imala priliku da vidi ovaj rad na izložbi Mishmash u izložbenom prostoru austrijskog Bundeskanzleramta”, ističe crnogorski umjetnik koji se u svojim radovima često bavi osjetljivim temama, kao što je LGBT populacija.

“U sklopu bilbord projekta ‘Ti ili Ja? Zajednička duša - Etika suživota’ u Melku, koji je kurirala Ursula Maria Probst, predstavio sam se radom ‘Mi nikada nismo bili, 2017’”, priča Dante Buu, a zatim objašnjava poruku koju nosi taj rad.

“U svakodnevnom govoru, muškarci koriste mnogobrojne termine da iskažu povezanost sa drugim muškarcima. Ja sam upario pet od ovih često korištenih balkanskih termina sa krupnom fotografijom poljupca u ‘Mi nikad nismo bili’. Rad se bavi prelazom ovih fraza iz heteroseksualnog u homoseksualno društvo gdje se ljubavnici i partneri, čak i šeme/veze za jednu noć, predstavljaju na ovaj način porodici, prijateljima i društvu kako bi se izbjeglo razotkrivanje. Rad je imala priliku da vidi i publika u Sarajevu, na mojoj samostalnoj izložbi ‘Solo Show’, u galeriji Duplex100m2”, odgovara umjetnik i dodaje da su pozitivne reakcije publike dovele do već zakazanih izložbi za 2018. godinu u Austriji, Njemačkoj i regionu.

Miličik, mogućnost za mlade umjetnike na međunarodnoj zajednici

Dante Buu finalista je za ovogodišnju nagradu Milčik, pored Brigite Antoni, Ivane Radovanović i Siniše Radulovića, a za “Vijesti” otkriva koliko je značajno to što se našao u užem izboru, te ujedno dobio priliku i da se bolje predstavi crnogorskoj publici.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo, da je ovogodišnji žiri u sastavu: Miran Mohar, Svetlana Racanović, Vjera Borozan i Nomaduma Rosa Masilela, odlučio da budem među finalistima za nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2017. U pitanju je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope. Zahvaljujući inicijativi Instituta za savremenu umjetnost ostvarena je saradnja sa organizacijama Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding (Njujork), putem koje je, ove godine, i osnovana nagrada u Crnoj Gori. Milčik, za mene, a i za sve mlade umjetnike u Crnoj Gori predstavlja sjajnu mogućnost razvijanja umjetničkog djelovanja na internacionalnoj sceni”, odgovorio je on.

Galerija

Bonus video: