izložba "Divlja plaža": Kompjuterski kvar i vidljiva ruka slikara

Ivan Gorškov je ruski umjetnik, jedan je od najistaknutijih predstavnika “Voronješkog talasa” i suosnivač Voronješkog centra savremene umjetnosti
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2017. 10:19h

zložba “Divlja plaža” ruskog umjetnika Ivana Gorškova biće otvorena sjuta, u 16 časova u Dukley Gardens Gallery u Budvi. Izložbu Gorškova organizuju Dukley European Art Community i galerija Volker Diehla.

Naziv “Divlja plaža” zvuči dvojako: sa jedne strane divlji se tumači kao prirodan, osamljen, intiman, a sa druge - neobuzdan, razuzdan. Na izložbi je prisutan ovakav paradoks. Izložba se sastoji iz dva dijela: u izložbenom prostoru predstavljeni su kolaži, a napolju skulpture. Bez obzira na različite materijale i forme, ta dva dijela postavke imaju mnogo zajedničkog.

Radovi sadrže veliki broj digitalnih slika i kolaža, pomiješanih sa drugim slikarskim i grafičkim materijalima, i više liče na kompjuterski kvar, u kojem je vidljiva ruka slikara. Oblik i tekstura skulptura su takvi, da je teško procijeniti njihove materijalne kvalitete. Podsjećaju na fantome, neočekivano zatečene u lokalnom raslinju. Ovakva sličnost sa iluzijama povezuje slike i skulpture, približava gvozdena tijela efemernim digitalnim slikama.

Ivan Gorškov je ruski umjetnik, jedan je od najistaknutijih predstavnika “Voronješkog talasa” i suosnivač Voronješkog centra savremene umjetnosti. Živi i radi u Voronježu.

Galerija

Bonus video: