Djecu poslije udesa ostavili samu, direktor nije htio da izaziva paniku

"Pitao sam ih da li su dobro, da li treba nekog da povedemo kod ljekara a oni su odgovorili da su dobro", kazao je Mekić
145 pregleda 28 komentar(a)
Bijelo Polje đački kombi, Foto: Privatna arhiva
Bijelo Polje đački kombi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.11.2017. 06:44h

Dvoje učenika Osnovne škole “Milomir Đalović” u Sušici, kod Bijelog Polja, lakše je povrijeđeno juče ujutro kada se đački kombi prevrnuo u mjestu Sipanje.

Zbog naprsnuća čeone kosti i nagnječenje grudnog koša na bolničkom liječenju su zadržani su D. L. (15) i M. E. (11) . Dežurni hirurg Duško Miladinović kazao je da su lakše povrijeđeni i da su djeca zadržana zbog dalje opservacije.

Nakon pregleda, na kućno liječenje otpušteni su E. L. (10), D. L. (14), D. L. (15), A. E. (10), E. B. (14) , koji se uglavnom žalili na bolove u vratu.

Direktor škole Hidajet Mekić saopštio je da se u kombiju nalazilo 15 učenika, ali roditelji i đaci tvrde da ih je bilo duplo više.

Do nezgode je došlo kada je kombi, kojim je upravljao Rifat Adrović (50), prevozeći djecu iz pravca Sipanja prema osnovnoj školi u Sušici, u veoma oštroj krivini, zbog klizavog kolovoza, izgubio kontrolu nad vozilom, skliznuo sa puta i prevrnuo se.

Roditelji učenika kazali su da su ogorčeni što kombi nije imao lance, i što su direktor i vozač poslije nezgode djecu poslali da idu kućama, do kojih su neki pješačili više od sedam kilometara.

Tvrde da je direktor Mekić tražio od djece da roditeljima ne pričaju šta se desilo.

Jedan od njih, Harun Ličina ispričao je da je ogorčen što su djecu pustili kućama poslije prevrtanja kombija i da su ih roditelji sami prevozili do bolnice:

"Niko nas nije obavijestio iz škole o tome šta se desilo. Nisu pružili pomoć našoj djeci”.

Nedžad Erović je kazao da su sva djeca u kombiju bila iz Ličina i Sipanja.

"Iako je to dijete sa posebnim potrebama, poslije nezgode vozač mu je psovao majku i nazivao ga magarcem. Nedavno ga je izbacio iz kombija na kišu i kući je stigao skroz mokar”.

Jedan od učenika kazao je da je prije nezgode vozač zakukao i da su svi vrištali a više njih je kazalo da je u kombiju bio 31 učenik.

Na putu je bio snijeg u visini od oko 15 centimetara a bilo je i poledice, saznaju “Vijesti” iz Centra bezbjednosti. Prema tim saznanjima na putu nije bila posuta šljaka prije nezgode, već kasnije. Adrović, koji je zaposlen kao vozač kombija koji se nalazio u vlasništvu škole, za potrebe prevoza učenika, ispričao je u policiji da je ljetnje gume zamijenio zimskim.

Nakon tvrdnji da je djece bilo više, Mekić je kazao da će ih “danas prebrojati”.

“Možda ih je bilo između 15 i 20, ali više nije sigurno... Nije ih bilo 30 jer sam ja prvi stigao na lice mjesta. Pitao sam ih da li su dobro, da li treba nekog da povedemo kod ljekara a oni su odgovorili da su dobro, nakon čega sam ih poslao da idu kući”, kazao je Mekić za “Vijesti”.

Tvrdi da je djecu pustio da idu kućama da ne bi dizali paniku, jer da je roditelje pozivao telefonom ne bi vjerovali da su dobro. Istakao je da nije govorio učenicima da ne pričaju roditeljima šta se desilo, već da ih je samo ohrabrio.

Bonus video: