"U Nikšiću nema osnovne škole pristupačne osobama sa invaliditetom"

Gosti u studiju emisije Reflektor na TV Vijesti su bili Mima Ivanović- koordinatorka programa za antidiskriminaciju u Udruženju mladih sa hendikepom, Anđela Radovanović - programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom, Goran Kuševija - Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Aleksandra Popović - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 28.11.2017. 20:30h

Tok emisije:

21:15 Ivanović je istakla da je bitno promijeniti svijest prema osobama sa invalidititetom i da je pristup ključna stvar.

21:10 Kuševija je priznao da država nije učinila sve što je mogla da pomogne osobama sa invaliditetom, ali da je to proces koji dugo traje. "Bitna je volja i želja da se nešto promijeni, mislim da smo na dobrom putu i da imamo dobre polazne osnove".

20:55 "Ne znam da u Nikšiću postoji osnovna škola koja je pristupačna osobama sa invaliditetom", istakla je Radovanović.

20:45 Radovanović smatra da je njihovo Udruženje vrlo glasno, ali da zabrinjava i da pored velikog slučajeva diskriminacije po osnovu pristupačnosti ima samo šest pritužbi. Popović je objasnila da je upravo na to mislila kad je govorila o ohrabrivanju. Ivanović je razjasnila da je potrebna saglasnost diskriminisanog lica samo kada je u pitanju parnični postupak, a da prekršajni i krivični postupci to ne zahtjevaju, a da se jedini postupci vode na inicijativu diskriminisanih osoba.

20:44 Popović je istakla da će se Ministarstvo baviti i problemom da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno ohrabrene. "Postoji trend prepoznavanja kršenja ljudskih prava i slučajeva diskriminacije".

20:39 Kuševija je kazao da nema tačnog broja osoba sa invaldiditetom, jer nije svima utvrđen status. "Zavod za zapošljavanje je zaposlio oko 300 osoba sa invaliditetom kod oko 200 poslodavaca", naveo je Kuševija koji je istakao da je pet poslodavaca iskoristilo subvencije za zapošljavanje pet osoba sa invaliditetom i da su one iznosile oko 50 hiljada eura.

Kuševija je objasnio da je od 2013. svaka institucija i zgrada morala biti upodobljena za pristup osobama sa invaliditetom.

20:29 Ivanović je kazala da oni ne mogu da otvoreno pričaju sa državnim i lokalnim institucijama. "Nije problem da se ne zna, problem je kad se prave da znaju. Nije problem da se ne radi, problem je kad se prave da rade".

Ona kaže da inspekcija i tužilaštvo ćute, i samo pričaju kako su "Mima i Anđele pametne, i kako mi čudo od života radimo".

20:25 Radovanović je kazala da u akcioni plan nisu uvršteni brojni objekti koji su potrebniji osobama sa invaliditetom, a koji su trebalo da budu prilagođeni za pristup.

20:19 Kuševija je objasnio da personalni asistenti moraju biti licencirani i obučeni, i da tek tada država može da finansira njihov rad. Ivanović je kazala da će se Udruženje mladih sa hendikepom sigurno prijaviti na takav konkurs, ali da se nada da će taj poziv biti dostupan.

Ona je kazala da se položaj osoba sa invaliditetom popravio u zadnjih nekoliko godina, ali da je to najviše zasluga upravo tih osoba i da i dalje najviše toga zavisi od njihove inicijative.

20:15 Ivanović je na pitanje kakav je njen svakodnevni život, kazala da ona praktično "umire u tom procesu". "Da se norme primjenjuju u praksi, ja bih bila presrećna", navela je Ivanović koja je objasnila da personalne asistente mora da plaća sama, kao i fizikalnu terapiju.

20:10 Popović je navela da Crna Gora prati poštovanje ljudskih prava i ispunjava svoje obaveze u tom pravcu, ali da se radi o procesu. Ona smatra da postoji određeni stepen diskriminacija lica sa invaliditetom, ali da taj trend pokazuje pad.

U svijetu se 3.decembra obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Koji su to najveći problemi u ostvarivanju prava na samostalan život osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori? Da li im i kakve servise podrške pruža država? Kakav je socijalni status OSI, mogućnost zapošljavanja i obrazovanja?

Gdje je Crna Gora po pitanju zaštite od diskriminacije i uvažavanja osoba sa invaliditetom u odnosu na zemlje regiona?

Gosti u studiju: Mima Ivanović- koordinatorka programa za antidiskriminaciju u Udruženju mladih sa hendikepom, Anđela Radovanović - programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom, Goran Kuševija - Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Aleksandra Popović - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Pitanja i sugestie šaljite na Facebook stranu Reflektor - TV Vijesti.

Gledajte Reflektor u utorak do 20h.

Bonus video: