U Nikšiću otvorena izložba fotografija "Pravoslavne crkve u Estoniji"

Prema pisanim izvorima pravoslavlje u Estoniji datira od početka 11. vijeka. Istočno pravoslavlje je druga konfesija u toj zemlji, poslije luteranstva
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 11:25h

U organizaciji JU Muzeji i galerije u nikšićkoj galeriji „Nikola I“ otvorena je izložba fotografija „Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji“, autora Arne Masika, Janusa Plata i Lejle Valja. Na izložbi, koja daje pregled istorije pravoslavlja i pravoslavne sakralne arhitekture u Estoniji, prikazano je 50 fotografija.

Otvarajući izložbu počasni konzul Estonije u Crnoj Gori, Saša Vujačić, kazao je da je Evropa vrlo različita, a opet, na neki način, i vrlo slična, što pomenuta izložba i pokazuje. Kazao je da prema pisanim izvorima pravoslavlje u Estoniji datira od početka 11.vijeka. Istočno pravoslavlje je druga konfesija u toj zemlji, poslije luteranstva. Prema riječima Vujačića, Estonija ima jako „ozbiljnu kulturnu baštinu“ i tradiciju poštovanja drugih vjera, a narod te zemlje smatra da je njena ljepota upravo upravo u toj raznolikosti.

Direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Đukanović, kazala je da će posjetioci, zahvaljujući izložbi, moći da upoznaju jednu manje poznatu kulturu.

„Pravoslavne kupolne crkve mogu se naći na neočekivanim mjestima u Estoniji. Izolovane, one su često smještene daleko od sela i naselja, ali vidljive sa obližnjeg puta. Tipične su za one djelove Estonije gde je pravoslavlje bilo dominantnije, ali i gdje su se bolje čuvale i održavale (u istočnoj Estoniji)”, navodi se u pratećoj brošuri ove izložbe.

Estonci se ne smatraju pretjerano religioznim narodom u Evropi, a ta njihova (ne)religioznost se odražava i na sadašnje stanje mnogih svetinja koje su zapuštene i zaboravljene od zajednice.

Izložbu, koja je otvorena u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, pomogli su počasni konzulat Estonije u Crnoj Gori i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Galerija

Bonus video: