Zakon o sportu: Promjene, ali je suština ostala ista

“Na ovaj način, Ministarstvo sporta pokazalo je maksimalnu otvorenost za saradnju sa namjerom pripreme što kvalitetnijeg zakonskog teksta čiji je jedini cilj uvođenje reda u oblasti sporta, a ne i otežavanje načina rada i funkcionisanja sportskih organizacija ili gašenja nekih klubova i saveza, kao što smo to imali priliku da čujemo u prethodnom periodu”, rekao je Janović
2 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.11.2017. 14:04h

Ministarstvo sporta neće donositi novi nacrt Zakona o sportu, niti će taj akt biti povučen, već će na osnovu komentara, primjedbi i predloga koji su dostavljeni, doći do nekih promjena u postojećem dokumentu, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Vladom Crne Gore, a zatim i pred parlamentom.

Ministar Nikola Janović danas je, u načelu, saopštio koje primjedbe i sugestije su prihvaćene, kao i o kojim djelovima zakona nije bilo ustupaka.

„Treba istaći da se od ukupno 144 člana Nacrta zakona najveći broj komentara sportskih organizacija odnosio na svega desetak članova Nacrta zakona, što ne predstavlja ni seda odsto zakonskog teksta. Posebno je interesantno što postoji veliki broj podudaranja u komentarima krovnih asocijacija sporta u Crnoj Gori - COK-a i Paraolimpijskog komiteta, sa komentarima nacionalnih saveza. Čak je i određeni broj komentara potpuno identičan, što je jasan indikator da su savezi i klubovi komentare izrađivali zajedno sa krovnim organizacijama ili po uzoru na iste“, rekao je Janović.

Sagledavajući, kako je rekao Janović, sve komentare, kao i zaključke sa neposrednih konsultacija, Ministarstvo sporta će promijeniti djelove zakona, koji su vezani za nadležnosti COK-a, napraviti ustupak u dijelu uslova za podjelu klubova na amaterske i profesionalne, izbrisaće se Nadzorni odbor kao organ u sportskim asocijacijama, klub više neće imati obavezu da formira seniorski tim, biće drugačiji uslovi koji će morati da ispunjavaju treneri, kao i način izbora sportiste godine...

“Na ovaj način, Ministarstvo sporta pokazalo je maksimalnu otvorenost za saradnju sa namjerom pripreme što kvalitetnijeg zakonskog teksta čiji je jedini cilj uvođenje reda u oblasti sporta, a ne i otežavanje načina rada i funkcionisanja sportskih organizacija ili gašenja nekih klubova i saveza, kao što smo to imali priliku da čujemo u prethodnom periodu”, rekao je Janović.

O nekim zakonskim rješenjima Ministarstvo sporta, kako je rekao Janović, neće praviti ustupke. To su ograničavanje visine iznosa članarine (neće biti veća od 30-ak eura), razvoj dječijeg sporta, osnivanje Zavoda za sportsku medicine, starosna granica za naknadu za vrhunskog sportistu (sa 40 na 35 godina), uslovi za osnivanje sportskih organizacija i ograničavanje javnih funkcionera da učestvuju u upravljačkim strukturama sportskih organizacija.

Jedna od novina u zakonu o sportu, koji je izazvao dosta oprečnih komentara, jeste ograničavanje javnih funkcionera da učestvuju u upravljačkim strukturama sportskih organizacija. Za neke je to bila depolitizacija, a za druge maska za striktnu političku kontrolu sporta.

Tek će, međutim, da se vidi da li će u tekstu Zakona, koji će se naći pred Vladom, ostati odredbe iz nacrta, po kojima predsjednici političkih partija, poslanici, nosioci državnih funkcija mogu i ubuduće da vode nacionalne sportske organizacije, ili klubove.

Janović je, na današnjem presu, govorio samo o lokalnom nivou...

“Zamislite da o raspodjeli sredstava namijenjenih savezima i klubovima, odlučuje ministar ili predsjednik opštine, a da su isti ujedno i predsjednici tih klubova i saveza. Kada govorimo o odbornicima, već postoje u praksi primjeri gdje je odbornik u lokalnom parlamentu ujedno u upravljačkoj strukturi kluba, a i predsjednik opštinske komisije za raspodjelu sredstava u sportu”, rekao je Janović.

Janović je istakao da nacrt Zakona o sportu nije neustavan, naglasivši da će i nakon promjene biti sačuvana ideju i suština zakonskog teksta.

On je, na kraju istakao, su neki važni segmenti zakona ostali u sjenci ličnih interesa pojedinaca, a predstavljaju temelje za dalje unapređivanje oblasti sporta u Crnoj Gori.

Bonus video: