Mentalni skok u apstrakciju

“Nema slike čija forma ne odgovara ideji - vlastitoj posljedici, iako ima onih koje su kao stvaralački akt iznevjerile svoje povode, i time postale složeniji znak"
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2017. 11:44h

U galeriji “Velimir A. Leković” u sklopu programa proslave Dana Opštine Bar otvorena je izložba “Duh Mediterana” akademskog umjetnika iz Ulcinja Edina Kaplanija. Na svom desetom samostalnom predstavljanju likovnoj publici, u kojoj je bio veliki broj njegovih kolega iz Bara i Ulcinja, Kaplani je izložio dvadasetak akrila na platnu i osam radova u kombinovanoj tehnici iz više faza svog stvaralaštva, sa akcentom na posljednji ciklus kojim dominira motiv ribe.

Otvarajući izložbu, upravnik galerije mr Milun Lutovac istakao je da su ova Kaplanijeva djela istovremeno “dio i cjelina, stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh”, te da su atomi koji se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj u vidu međusobno uslovljenih, “mediteranskim tonalitetom, kao izmaglicom” uhvaćenih obala i djela. Lutovac je ocijenio da je Kaplanijev stvaralački čin impulsivan i nepredvidiv.

“Nema slike čija forma ne odgovara ideji - vlastitoj posljedici, iako ima onih koje su kao stvaralački akt iznevjerile svoje povode, i time postale složeniji znak. Okružen mediteranskim svijetom, Kaplani živi i stvara u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem. Međutim, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Priđemo li bliže jednoj od njegovih slika, doživljaj će zatražiti predah da se nađe u mreži izukrštanih linija, ali utisci se brzo sređuju i osmišljavaju snažan i pouzdan potez koji se zaustavio kada je prostor dosegao oblik i upreo se, kao riba, u mrežu slike”, rekao je Lutovac.

On je dodao da je tajna je u tome što “uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku”, a što svjedoči o dijalogu posmatrača i djela, i preliva se u komplementarni, nevidljivi doživljaj i sklad.

“Drago mi je što su večeras došli umjetnici i ljudi koji vole umjetnost. Ova postavka svojim motivom ribe skreće pažnju javnosti na taj duh Mediterana za koji treba da se svi mi u Crnoj Gori založimo, za očuvanje obale i mora, tih dragulja koje imamo. Da spasimo od uništenja plaže, ribe, taj svijet ispod površine mora. U postavci su radovi od 2008, a većina je naslikana ove i prošle godine. Planovi su mi - više rada, više truda, više izložbi, a moguć je i tematski zaokret, ali, o tom-potom”, izjavio je Kaplani za “Vijesti” nakon otvaranja izožbe.

U katalogu izložbe, poznati akademski slikar iz Beograda Miodrag-Miško Petrović zapisao je da je Kaplanijev gest snažan i ubjedljiv, te da svako platno odiše visokim slikarskim kvalitetom.

“Edinove ribe su njegov unutrašnji mentalni skok u apstrakciju u naboljem smislu te riječi. Izuzetno dobro slikane, kompozicijski odlično pozicionirane, s mjerom svedene, podsjećaju me na najbolja djela najvećih imena apstraktne umjetnosti. Rekoh-podsjećaju, ne liče, jer Edin slika na svoj i samo svoj način i postiže vrhunske rezultate”, ocijenio je Petrović.

Kaplani je likovni pedagog ulcinjske Gimnazije “Bratstvo-jedinstvo” i član ULUCG od 2010. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini 2004. u klasi profesora Redžepa Ferija, a do sada je samostalno izlagao dva puta u Švajcarskoj, četiri puta u Ulcinju, u Rožajama, Tuzima i u Beratu u Albaniji, te preko 200 puta na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Galerija

Bonus video: