Cimet pomaže u sagorijevanju masti

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorijevanja masnoća u organizmu, no kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji
103 pregleda 0 komentar(a)
cimet, Foto: Shutterstock
cimet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2017. 14:14h

Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam kao i proces sagorijevanja masnih ćelija u organizmu.

Riječ je o cinamaldehidu, organskoj supstanci koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Riječ je o metaboličkom procesu stvaranja toplote u tijelu koja je karakterističana za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih supstanci u ćelijskim mitohondrijima. Termogenezom se sagorijevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet potiče čitav niz metaboličkih procesa.

Glavnom autoru studije, Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, no saznanja je želio produbiti daljnjim istraživanjima. Zajedno s kolegama sproveo ih je najprije na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama u laboratoriju.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pridonosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima.

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorijevanja masnoća u organizmu, no kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

Vu kaže da rezultati obećavaju te da bi mogli pridonijeti suzbijanju epidemije gojaznosti u svijetu.

"Cimet je dio ishrane hiljadama godina i njegova bi primjena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda", smatra Vu, javlja Hina.

Bonus video: