26. dan suđenja: Sinđelićeve poruke Ediju, nove i korišćene novčanice i Samarkand

U podgoričkom Višem sudu je suđenje nastavljeno saslušanjem svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Pitanja je postavljao advokat Dušan Radosavljević. Suđenje se nastavlja 6. decembra u 9 časova.
70 pregleda 0 komentar(a)
Saša Sinđelić
Saša Sinđelić
Ažurirano: 24.11.2017. 18:23h

Tok suđenja:

13:21 Sinđelić je naveo da je prvi susret sa Edijem na Kalemegdanu bio oko podne i da se nisu previše zadržali. On je opisao i kuda se sa Edijem kretao ka Kalemegdanu, i da su išli ka obali Save, "gdje kreće nizbrdo" i da mu je tu Edi pokazao gdje će biti njihov naredni susret.

Dodao je da mu se čini da su su sjedjeli na klupi, ali ne dugo.

13:20 Sinđelić tvrdi da je BIA predao i svoj novac između ostalog što će se tako lakše ući u trag novcu. "Novac mi nije vraćen." Advokat ga je pitao da li je obaviješten da Crnoj Gori nije predat taj novac. "Srbija je dostavila sve, pare ne", navodi Radosavljević.

Sinđelić je kazao da nije vlast niti službenik pa da zna šta rade Srbija i Crna Gora.

13:16 "Novac koji se nalazi kod mene i Demokratskog fronta je isti. Samo sam ja predao moj novac a neko nije. Ja nikada nisam rekao da je Edi dao samo novčanice od 500 eura nego da među novčanicama koje sa mja predao da one koje su od 500 pripadaju njemu od ove akcije a one što su po 100 su one koje sam ja mijenjao'', kazao je Sinđelić.

13:14 Sinđelić je kazao da su novčanice koje mu je Edi davao bile potpuno nove i slijepljene, i da je zbog toga gurao među njih svoje korišćene novčanice, a onda novim novčanicama mijenjao to što je on dao od svoje ušteđevine.

13:12 Radosavljević je pitao Sinđelića da li je ranije primao novac preko Western Uniona. Sinđelić je kazao da jeste, pa je Radosavljević onda pitao da li zna da je morao da zna ime i prezime pošiljaoca, iznos i zemlju odakle se šalje. Sinđelić je kazao da od njega to nije traženo, i da bi zvao Edija da jeste, a da je bilo dovoljno da da svoja dokumenta i broj pošiljke koju je dobio preko vajbera.

13:10 Advokat je pitao Sinđelića zašto je tražio Ediju novac za troškove preko Western Uniona, kada je imao toliko svog novca. Sinđelić je kazao da je to bio izgovor, jer mu se nije išlo u Moskvu i da je bio malo ljut na Edija jer mu nije odgovarao na poruke, ali da nije imao više izgovora kada mu je Edi rekao da će poslati novac.

13:05 Sinđelić je naveo da je Edi dodavao novac kako je falilo, kada je došao u Srbiju. Svjedok saradnik je kazao da se 25 hiljada eura odnosi na njegov novac.

12:59 Advokat je naveo da u spisima ima evidentirano nešto oko dvije hiljada dolara i pitao na šta je Sinđelić potrošio osam hijada dolara od deset hiljada dolara koje je dobio. Sinđelić je kazao da se u Srbiji primaju dolari, i da je novac koristio za plaćanja, putovanja i opremu, ali i da je mijenjao dolare u dinare.

Sinđelić je pojasnio da, kada kaže putovanja, misli na kretanja kroz Srbiju. Pojasnio je da su mu na nekim mjestima tražili dokumente kada je mijenjao dolare u dinare.

12:54 Radosavljević je pročitao poruku od 26. septembra u 8.44 koju je Sinđelić poslao na broj "Taksi za hotel 2" i gdje piše: Za nekoliko sati ćemo pričati ko i kako mene čeka za prolaz. Sada sređujem dokumenta za sinčića".

Sinđelić je naveo da je vjerovatno nešto završavao za sina, a da se poruka odnosi na to što je Edi prethodno kazao da će ga čekati pa da je u tom smislu rekao da će kasnije da pričaju.

Radosavljević navodi da je u 9 časova Sinđelić poslao obrisanu fotografiju sa opisom: Sinčić čeka dokumenta i spava. Advokat pita kakva dokumenta čeka sin. Sinđelić je kazao da će dostaviti, ako treba, i fotografiju djeteta kako spava u opštini.

Sinđelić je napisao poruku "srpska birokratija" i poslao fotografiju, a da se to odnosi na red u opštini.

12:50 Sinđelić je kazao da se ne sjeća da je nekoga upoznao sa sadržinom poruke koju je dobio u martu. Advokat pita Sinđelića zašto je mislio da će ostati 10 dana u Moskvi, kada je pozvan da dođe u septembru. On je kazao da mu se nije išlo, da nije računao da će se vratiti odmah i da ne bi vukao toliko stvari sa sobom da je znao.

12:48 "Ja sam imao više brojeva i više načina komunikacije sa Edijem", ponovio je Sinđelić. On nije mogao da se sjeti koje je telefone koristio od februara do maja 2016. godine. Naveo je da je ranije prodavao i kupovao nove brojeve, a da je dio telefona i brojeva uništio nakon hapšenja u Podgorici.

12:45 Radosavljević navodi da od Edija nije bilo odgovora od jula mjeseca, a da je 26. septembra poslao poruku: "I, jesi li spreman?". Sinđelić je kazao da može da se izvuče iz konteksta i da je moguće da su on i Edi već razgovarali preko vibera i skajpa, i da se poruka odnosi na to da li je spreman da krene za Moskvu. "Uvijek smo imali više nekih paralelnih komunikacija, ništa nisam krio jer ništa kriminalno nije rađeno".

12:40 Advokat je pitao za poruku od 13. septembra 2016. godine. "Pogledaj sve što ti je poslato, daj odgovor". Odgovora nije bilo, navodi Radosavljević. Zatim slijedi poruka od 21. septembra koja glasi: Dobro, ja dalje ništa ne čekam. Sve ću rješavati kako znam. Takođe ću naći novu vezu za posao, jer s tobom čovjek ne može raditi normalno".

Sinđelić je kazao da se to odnosi na to da se Edi nije javljao i da nije htio da ga moli da radi sa njim.

12:38 Advokat Radosavljević je tražio da Sinđelić objasni kakve veze ima prodaja majica sa okupiranom zemljom. Sinđelić je kazao da itekako ima veze, jer je od svog posla on htio da finansira udruženje za borbu protiv NATO, i da smatra da je Srbija okupirana.

"Srpske zemlje su one dokle god se čuje srpski glas i razumije srpski jezik", poručio je Sinđelić.

12:35 Sinđelić je kazao da se poruka iz jula odnosi na njegov posao sa prodajom i da se ne sjeća nekih detalja i potvrdio da je htio da šalje robu Ediju, ali da on nije poslao nikoga po to, pa je rasprodao tu robu po Srbiji. Naveo je da bio spremio robu za rusko tržište, jer je dramatična razlika u cijeni, pa što u Srbiji prodao za 5 eura, u Rusiji može i za 20 do 25 dolara.

12:25 Advokat je kazao da između jula i septembra mjeseca postoji komunikacija između Edija i Sinđelića, koja mijenja ono što je poznato o prirodi njihovog odnosa. Radosavljević pita da li se Sinđelić sjeća poruke koju je na broj "Taksi za hotel 2" poslao 24. jula 2016. godine . Sinđelić je kazao da se ne sjeća i traži da se pročita poruka. Advokat je napomenuo da je Sinđelić kazao da ništa vezano za Crnu Goru nisu pričali između marta i septembra.

"Zašto nema odgovora kad sam još jednom pripremio čovjeka za posao. Nekoliko puta si napravio šale da ostajem bez ičega, uništio sve što zaradim. To nije ozbiljno tako raditi. Radimo normalno sa podrškom, zar ne? Odgovori mi hitno da bih znao zašto, ne možemo dalje da čekamo. Naša zemlja je okupirana, a ti mi govoriš da čekam nekoliko godina".

Advokat navodi da je 31. avgusta iste godine Sinđelić šalje poruku na isti broj: "Zašto ne odgovaraš?"

Sinđelić je kazao da je poruku poslao malo oštrije jer se Edi nije javljao, a da je on potrošio svoja sredstva. "Slao sam Ediju za Rusiju neke gluposti, i odnosi se na poslove koje sam imao", pojasnio je Sinđelić.

12:20 Svjedok saradnik je kazao da smatra da mu je Edi dao više novca nego što je imao troškova ili iz poštovanja ili da pokaže da ima novca. Sinđelić je kazao da pod svakodnevnom komunikacijom sa Edijem podrazumijeva da je on mogao da mu se javi kad god hoće.

12:16 Sinđelić je objasnio da mu je propala povratna karta, ali da mu je Edi kupio drugu kartu da se vrati. Dodao je da se ne sjeća da li je nekome drugome u Moskvi kazao da je poligrafski testiran, ali da ne vidi zašto bi to rekao nekome.

12:10 Advokat Radosavljević je pitao Sinđelića kako je znao uopšte da se radi o poligrafu. Sinđelić je kazao da su mu oni objasnili kako parametri pokazuju da govori istinu i neistinu, i da su razlike bile ogromne i da mu je rečeno da je poligraf. Svjedok saradnik je kazao da se ne sjeća da je imao kapu na glavi tokom ispitivanja. Naveo je da su ga pitali tokom ispitivanja da li je koristio sedative, a da je on rekao da nije koristio nikakve ljekove, i da mu oni nisu dali ljekove. "Nisam konzumirao ni alkohol toga dana, pokupio me iz hotela preko dana. Izlazio sam samo u večernjim časovima, a tad nisam išao po kafićima".

Objasnio je da ga je Edi posle ispitivanja odvezao nazad u hotel, a da su "ovi ljudi" otišli zasebno i da mu se čini da su otišli prije njih.

12:05 Sutkinja Suzana Mugoša je opomenula Sinđelića da se nikome više ne obraća lično u sudnici. Preslušavanjem snimka je utvrđeno da je Sinđelić bio u pravu kada je kazao da nije pominjao partije, već je rekao da "ne žele da imaju posla sa nekim ko nije ispravan", i da je greška bila u transkriptu.

12:00 Milan Knežević je kazao da mu se Sinđelić obratio lično i rekao mu "Nemoj ti da braniš Rusiju od mene, molim te" i tražio da se svjedok saradnik kazni. Knežević je dodao i da je Milivoje Katnić izrekao monstruoznu kvalifikaciju na račun ruske države i da on neće da trpi takve kvalifikacije na račun Rusije.

On je poručio da će Sinđelića "vaspitno da nalupa" ako mu se on još jednom obrati.

11:55 U sudnici se nisu pojavili svi advokati odbrane, pa se raspravlja da li da se danas prekine glavni pretres, čemu se odbrana protivi jer smatraju da je došlo do nesporazuma oko toga do kada je pauza. Advokati odbrane ukazuju da nema razloga da se odugovlači postupak, i da su advokati ostavili stvari u sudnici što znači da nemaju namjeru da opstruiraju proces. Sutkinja je opozvala rješenje o kažnjavanju advokata koji su zakasnili na nastavak pretresa.

11:08 Milivoje Katnić je, na opasku advokata da ispitivanja poligrafom traju dvadesetak minuta, dobacio da se radi o starim ruskim metodama. Tada je nastalo komešanju u sudnici i sutkinja je dala pauzu od 45 minuta.

11:03 Svjedok saradnik je kazao da su sve sobe imale prozore, uključujući sobu gdje je poligrafski ispitivan. Sinđelić je kazao da se ne sjeća da li je imao čarape ili bio skroz bos, a da su mu neki uređaj priključili na pete i onda u neki uređaj koji je ličio na laptop.

Advokat je kazao da nikad nije čuo da poligrafsko ispitivanje traje pet sati, i pitao Sinđelića šta znači to da mu je to bilo rutinski. Sinđelić je pojasnio da rutinski znači da priča normalno i da nema nikakav strah, isto kao što govori sada u sudu.

11:00 Sinđelić je ispričao da je ostao sam dok nisu došli ljudi koji su zaduženi za tehniku poligrafa. Naveo je da mu je bilo malo čudno što ga je Edi zaključao u stanu i otišao, ali da ga nije bilo nešto posebno strah.

10:49 Sinđelić je kazao da se zadržavao u stanu i da su izlazili na terasu, i da je sve prostorije vidio i da bi mogao da nacrta njihov raspored. Kazao je da je tada sigurno imao telefon koji je imao rusku zastavu kada se otvori, a da za ostale telefone nije siguran, te da ih je svakako bilo više.

Ponovio je da mu je Edi tada dao mali, crni telefon koji je stariji model i da je isti tip telefona dobio i 2016. godine, a da mu je u Moskvi rekao da ga zove na obilježen broj, a da za Srbiju to nije rekao.

Sinđelić je pojasnio da je kazao da sumnja da je telefon koji mu je dat 2016. godine imao nešto ugrađeno u njega, a da 2015. nije bio isključivo samo u tom stanu gdje je ispitivan i da je sve vrijeme nosio taj telefon dok je bio u Moskvi.

Istakao je da je telefon istog izgleda i tipa dobio od Edija u Srbiji. Kazao je da je telefon vraćao kada se vraćao u Srbiju.

10:42 Svjedok saradnik je objasnio da je stan u kom je ispitivan bio luksuzan, ali da je djelovao kao stan za iznajmljivanje i da nije bilo tragova da tu neko živi. Opisao je da je stan ogroman, da je sve perfektno i skupocjeno opremljeno i da izlazi na obje strane zgrade. Naveo je da su liftom došli do stana. Sinđelić je kazao da se ne sjeća da je bilo kamera ispred zgrade, a da u ovom trenutku sumnja da je bilo kamera u stanu, ali da nije siguran.

On je kazao i da bi, kad bude imao pristup internetu, razgledao Moskvu da vidi da li može da prepozna zgradu u kojoj je bio. Sinđelić je rekao da mu je bilo čudno što su vrata od stana bila od metala, a da je stan bio tako luksuzan.

10:39 Sinđelić je objasnio da ga je Počuča kontaktirao jer je vidio da kači fotografije da je u Moskvi, i da su se tada upoznali. Dodao je da je razumio da je Vencislav Bujić bio kod Počuče već ranije danima, a da je on došao na njihov susret, a da nije znao da će doći. Kazao je da se ne sjeća da li je Ediju pomenuo da se gledao sa njima, ali da to svakako ne bi krio i da misli da je izbacio zajedničku fotografiju na Facebook.

Sinđelić je naveo da je poligrafsko ispitivanje bilo prije susreta sa Počučom i Bujićem.

10:36 Advokat je pitao na koju partju je mislio Sinđelić koju je pominjao na glavnom pretresu, a što je pročitao iz transkripta. Sinđelić je kazao da sigurno nije na takav način to rekao i zatražio da se pregleda snimak. Naveo je da je jedino partiju pominjao u smislu da ne želi ništa sa komunističkim partijama.

10:33 Svjedok saradnik je pojasnio da je bio siguran da će proći poligraf jer nije imao oko čega da laže niti je htio da laže svog ruskog brata. Objasnio je da je stekao utisak da su ljudi koji su bili zaduženi za tehniku u vezi poligrafa, bili plaćeni za to i da su mu samo objasnili kako funkcioniše poligraf.

10:30 Sinđelić je kazao da je izuzetno ponosan na svoju zatvorsku kaznu. Potom se obratio okrivljenima, pa ga je sud kaznio sa 500 eura. "Ja sam odležao, a nisam bio kriv. Ponosan sam što nisam podlegao sistemu i dobio sam kaznu zbog protivljenja sistemu. Ja sam časno izdržao i ne stidim se toga. Nikog nisam izdao, ništa loše nisam uradio..."

10:22 Svjedok saradnik je kazao da je jedina akcija "srpskih vukova" je bila akcija sa advokatom Petronijevićem, kada mu je organizovao ljude da čitavu Srbiju plaketiraju protiv NATO i pozovu na protest.

10:16 Sinđelić tvrdi da ne zna ko je Vladislav Kisli. Advokat je pitao da li je takvu osobu upoznao u Rostovu 2014. godine. Sinđelić je kazao da se ne sjeća koje je brojeve telefona dao Ediju kada su se upoznali, a da se jedino sjeća da je Edijev broj upisao kao "taksi za hotel", ali da se broja ne sjeća.

"Mislim da je on sam rekao da ga upišem tako, da ne bi to neko našao".

10:14 Sinđelić je kazao da su Kozaci testirali njegov kredibilitet time što su posle večeri pili veliku bocu žestokog alkoholnog pića.

10:10 Advokat je pitao, s obzirom da je radio godinama prodajom majica da li mu je poznat brend ''De pueta madre''?

''Nije mi razumljivo šta ova odbrana pokušava. Ja sam radio sa srpskim suvenirima, majicama. Meni to ime više liči na psovku nego na brend'', kazao je Sinđelić.

Sinđelić je naveo da je vuk simbol Srba i da je zato čest motiv na majicama.

10:00 Advokat Radosavljević je pitao Sinđelića da li je on obavijestio Edija, ili obrnuto, da je 500 ljudi u Crnoj Gori. Sinđelić je kazao da ga je on obavijestio da je angažovao ljude, a da je Edi potvrdio da je sve u redu, i da je on to razumio kao potvrdu i za tih 500 ljudi.

9:50 Sinđelić je potvrdio da je Ristić rekao da ga slušaju, i da ga je upozorio da ga ne zove i priča svašta preko telefona, a da je on to uradio i da smatra da ga je i on namjestio. Svjedok saradnik je kazao da ga je Edi obavijestio da će biti povećan broj Albanaca u Podgorici, i da je on Ristiću prenio informaciju o autobusima koji stižu iz Albanije. Objasnio je da se to dešavalo dok je razgovarao sa Edijem, i da je onda stigao poziv od Ristića, pa je rekao Ediju da sačeka. "Najvjerovatnije je Edi mene zvao, jer je imao potrebu da mi prenese te informacije, da upoznam o tome ljude sa rangom ispod".

Advokat je ukazao da u listingu piše da je Sinđelić pozvao Edija u 11:50, a Ristić njega u 11:51.

9:45 Advokat je pitao Sinđelića kako objašnjava komunikaciju sa čovjekom gdje dogovaraju da se vide na pumpi "Zmaj". Sinđelić je kazao da je Nemanja Ristić insistirao na tome i da je dao broj, i da je moguće da ga je zvao, ako nije mogao da dobije Ristića.

Objasnio je da se sa Ristićem nalazio dva puta noću na pumpi kod Ade, a da su se 16. oktobra našli kod Ju Biznis centra. Sinđelić je kazao da se nisu ranije sretali kod Ju Biznis centra. Advokat je kazao da je BIA zabilježila razgovor i da se pominje da se "nađu na starom mjestu".

9:40 Sinđelić je kazao da mu je Edi objasnio da u svim specijalnim telefonima imaju dvije SIM kartice. Advokat pita koja je svrha specijalnih telefona sa posebnim serverom, kada su čak i 15. oktobra koristili i druge telefone. Sinđelić je kazao da je preko običnog telefona mogao Edi da kaže da se vide i da popiju pivo, i da su pozivi i poruke van aplikacije nisu bile takve da bi imale ikakvo značenje, jer ne piše gdje se nalaze, zato što je unaprijed dogovoreno.

9:36 Svjedok saradnik je ponovio da ga je Edi pitao zašto ga "ta budala zove", misleći na Velimirovića. Advokat pita Sinđelića da li se čuo sa Edijem nakon što je izgubio kontakt sa Velimirovićem, a Sinđelić je kazao da su se čuli sve vrijeme. Advokat je naveo da se prema listinzima vidi da su 15. oktobra posljednji put pričali u 9 časova, a da su evidentirani dolazni pozivi u 20:27 i 20:30, ali bez komunikacije, i da je tek 16. oktobra u 10:32 ostvarena komunikacija sa Edijem.

Sinđelić je kazao da se ta komunikacija odnosi na jedan telefon i da je bilo više načina komunikacije, više vibera i telefona i da su održavali komunikaciju.

9:30 Sinđelić tvrdi da je prve medijske informacije o hapšenju dobio kada je bila noć, ali da ne može da se sjeti datuma. Advokat je pitao da li se može isključiti 16. naveče jer je već 16. ranije tog dana od Edija dobio informaciju da su se desila hapšenja, Sinđelić je rekao da nije vodio evidenciju. Advokat je naveo da su prve informacije u medijima o hapšenju objavljene 16. ujutru.

9:28 "Moglo se desiti da Edi pošalje poruku pa da ne odgovorim, ako su telefoni rasklopljeni, da sam na pijaci ili spavam. Nisam imao nikakav razlog da se ne javim", objašnjava Sinđelić.

9:18 Advokat Radosavljević je pitao ko je "samarkand", jer u porukama 30. septembra Edi navodi dva puta isti naziv. Sinđelić je kazao da je to bila asocijacija na Edija, i da niko drugi ne može da pošalje poruku takve vrste, jer su sretali u restoranu "Samarkand u Moskvi.

Poruke glase: "Samarkand, kad ćeš mi dati, on mi je potreban", a druga poruka četiri sata kasnije je glasila "Ja odlazim, kako je samarkand". Sinđelić je naveo da je druga poruka poslata zato što vjerovatno nije odgovorio na prvu poruku, a da "odlazim" znači da odlazi sa interneta. "Ja da sam bio na internetu, odgovorio bih mu za 10 sekundi, a ne da me čeka četiri sata".

9:15 Advokat je pitao Sinđelića kako objašnjava da je telefon bio isključen, a da je u listinzima navedena poruka. Sinđelić je kazao da je Edi imao sve njegove brojeve, i da je moguće da je slao na više brojeva, a da je jedan od njih bio isključen, pa da bi Edi bio siguran da dobije poruku. On je razumio poruku da treba da dođe u Moskvu.

9:11 Sinđelić je kazao da je dobio poruku od Edija koji je bio znak za susret u Moskvi, pa da je pomislio da je možda to znak da je napadnut. Poruka je glasila "Zdravo, ovo je samarkand, odgovori mi". Nije mogao da se sjeti tačno kada je vidio tu poruku, a da su telefoni bili do njega sve dok nije došla policija po dokaze.

9:05 Sinđelić je ponovio da ga je Edi uoči posljednjeg susreta na Kalemegdanu pozvao neposredno prije nego što je stigao i da mu je on rekao da upravo stiže. "Edi me je tih dana često zvao, uglavnom preko aplikacije, a ukoliko nije bilo interneta, onda me zvao na neki od običnih telefona, ali nismo onda ništa posebno pričali". Sinđelić je kazao da se ne sjeća da li je Edija zvao, a da nije koristio aplikaciju.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: