SVJEDOK SARADNIK POD BUDNIM OKOM BEZBJEDNOSNIH SLUŽBI

Sinđelić: Ne znam štite li me, ne bojim se

“Ja sam došao u Crnu Goru, jer mi je Crna Gora garantovala bezbjednost. Da li neko obraća pažnju na moje obezbjeđenje ili ne, ja to ne znam...”, rekao je Sinđelić novinarkama “Vijesti”
30 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:29h

Svjedok saradnik Saša Sinđelić pod zaštitom je crnogorskih službi bezbjednosti na tajnoj lokaciji sa koje svakodnevno dolazi na suđenje i na koju se vraća, iako se želi stvoriti privid da se on slobodno kreće.

On je juče kazao “Vijestima” da mu je Crna Gora garantovala bezbjednost, ali da ne zna da li ga službe bezbjednosti  štite .

“Ja sam došao u Crnu Goru jer mi je Crna Gora garantovala bezbjednost. Da li neko obraća pažnju na moje obezbjeđenje ili ne, ja to ne znam. Ja se sam krećem u sud i ovdje. Evo, kako ste vi saznali da sam ovdje vjerovatno i neko drugi zna, što ugrožava i moju ličnu i bezbjednost moje porodice”, kazao je on nakon što su ga reporteri “Vijesti” zatekli samog u dvorištu stambene zgrade u centru Podgorice.

Sinđelić na svako suđenje u predmetu “državni udar” po pravilu dolazi i odlazi taksijem. I juče je, nakon saslušanja u sudnicu Višeg suda, ušao u taksi. Međutim, to vozilo sve vrijeme vožnje do zgrade u centru grada bilo je pod pratnjom dvojice službenika policije.

“Vijesti” su pratile taksi u kojem je bio Sinđelić. Nakon nepunih kilometar, reporteri su ga zatekli samog na parkingu iza stambene zgrade.

Iako je kazao da ne zna da li ga službe bezbjednosti čuvaju, reporteri “Vijesti” su vidjeli najmanje deset službenika policije u civilu. Taksi vozilo koje ga je prevozilo pratila su naizmjenično dva neobilježena službena auta policije. U blizini mjesta gdje su ga “Vijesti” zatekle samog, bila je najveća koncentracija policijskih službenika. Pedestetak metara dalje bilo je jedno policijsko vozilo bez oznaka, malo dalje još jedno, na stotinjak metara treće.

Međutim, reportere “Vijesti” niko nije spriječio da mu slobodno priđu, niti su službenici policije prilazili mjestu na kom su novinari razgovarali sa Sinđelićem.

“Ne dajem izjave, a pogotovo ne za medije kao što su 'Vijesti' i slično. Zato što su to mediji, da kažem sigurno, proamerički, koji su pod ko zna čijom kontrolom. Za takve medije bilo kakve izjave ne dajem, niti ću davati...”, kazao je on.

Na pitanje otkud zna čije su “Vijesti”, Sinđelić je rekao: “Niko mi to nije rekao, ja vrlo dobro znam, a znate i vi. Kažite mi čime se finansiraju Vijesti? Ko vam daje novac? Da li su vas finansirali Evropska unija, USAID i druge organizacije? Kažite otvoreno? Jesu”, rekao je svjedok saradnik novinarima “Vijesti”.

Na pitanje “Vijesti” da li ga je strah da bude sam na ulici, pitao je “čega”.

Nakon što mu je rečeno da je u sudnici govorio da se plaši za svoj život od Rusa i Demokratskog fronta, rekao je da ga nije strah.

“Ako neko hoće da me ubije, neka proba”, kazao je Sinđelić.

Ekipa “Vijesti” je nakon razgovora sa njim otišla. Sinđelić je ostao sam na parkingu.

“Štitio sam ih dok nisam vidio da su izdali”

Na pitanje zašto je “Vijestima” u oktobru 2016. rekao da ne zna ništa o državnom udaru i da to “Milo pali travu i lupa gluposti”, a sada u sudnici govori drugačije, Sinđelić je rekao: “Da, jer sam pokušavao da štitim, kao što sam u sudnici rekao, ove izdajnike. Ja sam se na svaki način trudio da ih zaštitim, međutim kada sam vidio da su izdali, učinio sam što sam učinio. I ostaću dosljedan u tome do kraja”, bio je izričit.

On je negirao da mu je svjedočenje drugačije od iskaza koje je dao u prvom ispitivanju kod tužioca.

“Nema nikakve razlike, ja sam sve vrlo jasno rekao i neću davati nikakve izjave”, kazao je on.

Sutkinja zabranila svjedoku da kaže kako se izdržava u CG

Sinđelić je juče na sudu rekao da Crne Gora nema nikakvih troškova njegovog boravka, ali je sutkinja zabranila da odgovori na pitanje advokata kako se  izdržava .

Advokat Jovanović pitao je svjedoka saradnika da li prima naknadu u okviru programa i ko mu snosi troškove?

“Mogu da odgovorim. Ja ne znam kojim jezikom više da govorim. Nikada sa Crnom Gorom nikakve vrste troškova, niti bilo čega nisam imao, niti ću imati. Ja nikada u životu od nikoga nisam zavisio, pa neću ni od Crne Gore”, kazao je Sinđelić.

Advokat ga je tada pitao od čega se  izdržava  prilikom boravka u Crnoj Gori i statusu koji ima, a on je poručio da može da odgovori.

Sutkinja Mugoša uskratila je odgovor na to pitanje:

“S obzirom na zaštitu i poštovanje privatnog i porodičnog života, koje je predviđeno kako Ustavom Crno Gore tako i članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

Odgovarajući Jovanoviću da li ga je neko pripremao za svjedočenje, kazao je da nije:

“Već sam odgovorio gospodo sudije. Ovdje sam apsolutno došao zbog ovih stradalnika, nikada niko”.

Preporučujemo za Vas