"SFRJ iz 2017. u paralelnom univerzumu dolazi u dodir sa našim, u kome se Jugoslavija raspala"

“Drugi univerzum u kojem postoji Jugoslavija nije univerzum raspalih alkosa i narkosa kao ovaj naš”, zamisao je autora
88 pregleda 2 komentar(a)
Marko Vidojković, Foto: Filip Roganović
Marko Vidojković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.11.2017. 10:03h

“Svemoćna, superiorna SFRJ iz 2017. godine u paralelnom univerzumu dolazi u dodir sa drugim univerzumom, našim - u kome se Jugoslavija raspala. A dodir ta dva univerzuma dovodi u opasnost od kolapsa oba”- tematika je nove knjige Marka Vidojkovića “E baš vam hvala” koja će probuditi (zap)ostavljene Jugoslovene, maštu mladih koji ne pamte staru Jugu i želju da se nešto promijeni u društvu u kom obitavamo. Autor je o knjizi govorio preksinoć, na promociji u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici.

“Rukovodio sam se teorijom iz fizike, da u ključnim i prelomnim trenucima u našim životima, naša realnost se dijeli na dvije realnosti, na onu u kojoj smo donijeli tu neku odluku i na onu u kojoj tu odluku nismo donijeli. Ta teorija je super i primijenio sam je na teritoriju cijele jedne zemlje, Jugoslavije”, kazao je Vidojković.

Radnja knjige nije zasnovana samo u potencijalnoj istoriji i potencijalnoj sadašnjosti, već postoje dva načina odvijanja stvari koje je povezao portalima za prelaz iz jednog u drugi univerzum. Iz univerzuma gdje Jugoslavija postoji, u onaj naš u kojem nema nje, ali ima onoga sa čime mi živimo i borimo se, i obrnuto.

“Ključni trenutak u mojoj knjizi je treći jun 1989. kada se srušio avion u kome su predsjednici svih bivših jugoslovenskih republika i članovi predsjedništva te bivše republike. Taj događaj je uslovio opstanak te Jugoslavije”, autorova je zamisao. On ipak nije tako okrutno “ubio” sve naše “vođe”, Vidojković je njima podigao raskošan spomenik koji izgleda kao dvije šake podignute ka nebu: spomenik Novim narodnim herojima.

“Glavna motivacija za ovu knjigu bila je želja da napišem horor smješten u SFRJ. To sam želio još od 2008. kada se nekako i mogao zamisliti neki horor. Međutim, naš život se pretvorio u onaj horor koji jako liči na horor iz devedesetih, pa se tako i žanr romana promijenio, jer nam ne treba horor i u knjizi i u životu. Htio sam da ponudim neko izmaštano rješenje”, ističe Vidojković.

Izmaštano, alternativno rješenje koje je on ponudio jeste prolazak specijalaca JNA kroz portale. Specijalci JNA tako rješavaju naše probleme, pošto SFRJ u 2017. samo tako i može da riješi naše nevolje.

“Brzo i efikasno rješenje svih naših nagomilanih problema, mislim na jugoregion osim Slovenije (koja nije pošteđena u knjizi), jer je čitav region destabilizovan sa nakaradnom vladom, jesu intervencije specijalnih jedinica. Moja poruka je da rješenje za naše probleme spada u domen naučne fantastike”, kaže autor. Knjiga “E baš vam hvala” izaziva interesovanje za odgovore na pitanje “šta bi bilo kad bi bilo”, a njegovo rješenje je specifično.

“Drugi univerzum u kojem postoji Jugoslavija nije univerzum raspalih alkosa i narkosa kao što je ovaj naš, tamo se duva rekreativno, turistički, a kokain se koristi samo čist i jugoslovenski da bi se otrijeznilo od mamurluka. Tamo se ne teži pijanstvu. Mamurluk nastaje nakon prolaska kroz portale, postoji Uprava za analizu neobjašnjivih fenomena (u kojoj bih, vjerovatno, ja radio), imamo naš jugoslovenski satelit (zamislite!), Kosovo je ostvarilo monopol nad tržištem marihuane i srećno živi u toj državi, pobijeđene se najstrašnije bolesti”, nabraja autor, a publika biblioteke pozdravlja aplauzom, ipak, dodaje: “Može da nam bude žao Jugoslavije, može da nam bude žao i nas samih, ali nažalost, ne možemo to ispraviti”, kaže Vidojković.

Informacije dobijam prateći Fejsbuk, štampu i TV ne pratim

Na pitanje “Vijesti” kako vidi medije i situaciju u njima u današnjem dobu, Marko Vidojković kaže da je vjerni fan konvencionalnih medija, a da je stanje medijske slobode za koju su se mediji u jednom trenutku bili izborili, sada poražavajuće.

“Ovaj koji je kod nas na vlasti guši sve, apsolutno sve, konvencionalne medije. To možda ne znate ali ja ću vam reći. Sve je zatvoreno do te mjere da, zapravo, jedino što nam je ostalo je internet. Činjenično stanje je da u ovom trenutku uopšte ne gledam televiziju, novine pogotovo ne čitam, a čitao bih jedino ako treba da se zajebavam. Pratim 'Danas' i o vijestima se informišem isključivo na Fejsbuku preko news i explore feeda”, kaže Vidojković i dodaje da prati i “N1”, “Jutarnji list” i “Russia today”.

“A što se tiče stoke, jebiga, na nju mediji djeluju poražavajuće. Mi prosipamo pamet i širimo nešto preko interneta, ali oni će na interenetu da prate potpuno drugu stranu, a vijesti će da gledaju na Pinku koje idu u pauzi Zadruge”.

Marko Vidojković trenutno vodi emisiju “Dobar loš zao” na šabačkoj televiziji, a snimci se mogu naći i na youtubeu, kao i snimci emisije “390 stepeni” koju je vodio na alternativnoj banjalučkoj televiziji u kojoj je ismijavao “sve medije osim “Danasa”. Radio je i kao kolumnista i urednik.

Junak Mirko Šipka i Titova verzija 2.0

Glavni junak knjige je Mirko Šipka, pojavljuju se Crnogorac Đuro Kuća i jak hrvatski lik Kruno, a osim njih u knjizi se nailazi i na “ažuriranu” Titovu verziju 2.0 koju je Vidojković publici približio čitanjem odlomka iz romana.

“Ja sam Josip Broz Tito 2.0, izgovorio je drug Tito Titovim glasom, ali sa beogradskim naglaskom. Proizveli su me pre tri dana najbolji jugoslovenski stručnjaci od genetskog materijala koji je uzet sa Josipa Broza Tita nekoliko meseci pre njegove biološke smrti. Moj zadatak je da pomognem u započinjanju ustanka za oslobođenje svih naroda i narodnosti svih zemalja nekadašnje Jugoslavije. Procenjeno je da će moje pojavljivanje u javnosti i među stanovnicima ove realnosti biti od prelomnog značaja u novoj narodnooslobodilačkoj borbi. Genetski sam modifikovan tako da sam zrele godine dostigao za 72 sata, a u naredna 72 sata ću umreti”, dio je pročitanog djela za koji je Vidojković dobio veliki aplauz.

'E baš vam hvala', drugovi komunisti, vi ste je razvalili”

Sarkazam koji se osjeća u naslovu je zapravo sve ono što većina “pravih” Jugoslovena osjeća. Što osjećaju oni Jugosloveni koji se nikada nijesu uspjeli izboriti da isplivaju na površinu sa svojim vrijednostima.

“'E baš vam hvala', ili: baš vam hvala, drugovi komunisti, jer nije došao neko sa strane i razvalio Jugoslaviju-razvalili ste je vi, drugovi komunisti, i vaša djeca, vaša crvena buržoazija, vi ste je uništili! Ja sam bio Titov pionir, vi ste me učili da je to super zemlja, da nema bolje od moje zemlje, da svi zajedno idemo ka boljoj budućnosti, i na tome vam baš hvala! Hvala vam što prolazite kroz portale da bi intervenisali kod nas, i na tome. E BAŠ VAM HVALA!!!” je ono što poručuje Vidojković kroz ovaj specifičan naslov i preko korica na kojima se nalazi grb Jugoslavije u kojem su naoružani vojnici smatrajući da korice i naslov govore dosta.

Bonus video: