Vremeplov: Mjesečne subvencije KAP-u 2,3 miliona eura

Na pitanje Vijesti kako to da se KAP sada suočava sa gubicima, a u prvoj polovini godine ostvarena je dobit, on je rekao da na konačni finansijski rezultat utiče više faktora - pad cijene aluminijuma, kontinuirani rast cijena sirovina, pad vrijednosti dolara, kao i gubljenje preferencijala, odnosno poreskih olakšica EU na koje KAP ne može uticati
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2017. 09:39h

Ovu, 2007. godinu KAP će završiti sa blagim profitom, iako je u posljednjem kvartalu suočen sa gubicima na koje objektivno ne može uticati, najavio je finansijski direktor KAP-a Mihail Kiseljev.

Na pitanje Vijesti kako to da se KAP sada suočava sa gubicima, a u prvoj polovini godine ostvarena je dobit, on je rekao da na konačni finansijski rezultat utiče više faktora - pad cijene aluminijuma, kontinuirani rast cijena sirovina, pad vrijednosti dolara, kao i gubljenje preferencijala, odnosno poreskih olakšica EU na koje KAP ne može uticati.

Komentarišući činjenicu da KAP i dalje troši značajan dio struje po subvencionisanim cijenama, Kiseljev je rekao da se trenutno, za struju isporučenu u skladu sa privatizacionim ugovorom, Elektroprivredi plaća cijena koja je direktno povezana sa cijenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala.

“Iznos koji plaćamo zato je promjenljiv. Recimo, u prvoj polovini 2007. smo plaćali EPCG oko 43 eura po megavatu, a danas 36 eura. U prosjeku, bez subvencija, naši troškovi energije bili bi viši za oko 2,3 miliona eura mjesečno. Ali ja sam siguran da KAP daje društvu mnogo više nego što dobije”, rekao je on.

Bonus video: