Tramp Rusima otkrio tajnu operaciju ubacivanja u grupu Islamske države u Siriji?

Izraelska jedinica za kontraterorizam je radeći zajedno s članovima Mosada došla do informacije da je grupa Islamske države u Siriji razvila bombe koje mogu da se stave u laptop i da se pronesu neprimijećene kroz kontrolu na aerodromu
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2017. 09:12h

Kada je predsjednik SAD Donald Tramp otkrio izraelske obavještajne informacije visokim ruskim zvaničnicima u martu, on je zapravo objelodanio detalje tajne izraelske misije ubacivanja u grupu Islamske države duboko u Siriji, tvrdi američki magazin Veniti fer (Vanity Fair).

Izraelska jedinica za kontraterorizam je radeći zajedno s članovima Mosada došla do informacije da je grupa Islamske države u Siriji razvila bombe koje mogu da se stave u laptop i da se pronesu neprimijećene kroz kontrolu na aerodromu.

Tramp je navodno dao tu informaciju ruskim zvaničnicima.

U izvještaju se navodi da je to otkriće navelo njegovu administraciju, kao i britanske vlasti, da zabrane laptop i druge elektronske uređaje u avionima dok aerodromi ne budu mogli da sprovedu striktnije bezbjednosne mjere.

Predsjednik SAD je navodno prenio tu obaveštajnu informaciju Rusima, a da prije toga nije obavijestio i diskutovao o takvoj odluci s izraelskom stranom.

Američki časopis navodi da je to kršenje izraelsko-američkog povjerenja koje ima posljedice na širi region Bliskog istoka, jer je Izrael procijenio da bi Rusija mogla da prenese takve obavještajne informacije svojim saveznicima Irancima.

Bonus video: