VREMEPLOV: Depoziti 550 miliona, dug iznad milijarde

Struktura kredita prema obliku vlasništva pokazuje da su najveći korisnici kredita privredna društva u privatnom vlasništvu
0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2017. 10:47h

Crnogorske kompanije u ovom trenutku duguju bankama oko 1,1 milijardu eura.

Prema podacima monetarnih vlasti, to je uvećanje od 204 odsto ili za 728,6 miliona u odnosu na isti period prošle, 2006. godine. Za prvih devet mjeseci ove godine dug je uvećan za 614,2 miliona ili 130,3 odsto. Depoziti privrede u istom periodu iznosili su oko 550 miliona.

Sa druge strane, depoziti stanovništva iznose oko 900 miliona eura, a krediti nešto iznad 600 miliona. Iz Centralne banke objašnjavaju da je u zemljama koje se ubrzano razvijaju uobičajeno da se sektor privrede nalazi u poziciji takozvanog neto dužnika, a sektor stanovništva u poziciji neto štediše.

U odjeljenju za monetarna istraživanja i statistiku u CBCG kažu da struktura kredita prema djelatnostima pokazuje da je najveći dio odobrenih kredita bio usmjeren na tri djelatnosti trgovinu (43,6%), građevinarstvo (15,1%) i usluge, turizam i ugostiteljstvo (13,6%), što ukupno čini 72,3 procenata.

Struktura kredita prema obliku vlasništva pokazuje da su najveći korisnici kredita privredna društva u privatnom vlasništvu, a kod njih je i najveći godišnji porast duga po osnovu kredita.

Bonus video: