"Ardalion" za Šilinga, Grahovca i Simićevu

Odluke o sve tri nagrade donijete su jednoglasno, a dio stručnog žirija festivala bili su: Dejan Mijač, pozorišni reditelj i predsjednik žirija; Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf; Željka Turčinović, dramaturškinja; Zoran Ljutkov, glumac i Nataša Nelević, pozorišna kritičarka
61 pregleda 0 komentar(a)
Dokle pogled seže, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Dokle pogled seže, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Ažurirano: 22.11.2017. 10:28h

Predstava Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” “Dokle pogled seže” osvojila je tri nagrade na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda".

Nagrada “Ardalion” za najbolju režiju dodijeljena je Arpadu Šilingu. “Ardalion” za epizodnu ulogu osvojio je Srđan Grahovac, a nagrada za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike "Avdo Mujčinović“, dodijeljene su Jeleni Simić za ulogu u ovoj predstavi.

Odluke o sve tri nagrade donijete su jednoglasno, a dio stručnog žirija festivala bili su: Dejan Mijač, pozorišni reditelj i predsjednik žirija; Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf; Željka Turčinović, dramaturškinja; Zoran Ljutkov, glumac i Nataša Nelević, pozorišna kritičarka.

"Pedstava 'Dokle pogled seže' izvedena je premijerno prije godinu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za dvanaest mjeseci autorski projekat jednog od vodeći evropskih reditelja, Arpada Šilinga, izveden je na prestižnim pozorišnim i festivalskim scenama u Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji, osvojivši aplauze publike, dobre kritike i nagrade. Nakon izvođenja ovog komada na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu, za prvi jubilej predstave stižu još tri priznanja za tim”, saoptila je portparolka Kraljevskog pozorišta Jelena Marković Čađenović.

Ansambl predstave čine: Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Đonović, Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić, a autorski tim saradnici na tekstu: dramaturg Bence Biro, prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić.

Godina nagrada za "Zetski dom"

"Proteklu godinu obilježila su i priznanja: ravnopravna glumačka nagrada Dušanu Kovačeviću na Festivalu satire Fadila Hadžića u zagrebačkom pozorištu “Krem-puh”. Na crnogorskom FIAT-u, Arpad Šiling dobio je priznanje za najbolju režiju, dok je na Bienalu crnogorskog teatra ovom komadu dodijeljena specijalna nagrada”, navodi se u saopštenju.

Komad je kao dio projekta “EU Collective plays! ”, sa idejom kreativnog zajedništva šest država kroz promociju "polivokalnih“ pozorišnih metoda.

"Slijedeći taj put, Zetski dom sarađuje sa umjetnicima iz drugih zemalja u cilju formiranja novog kreativnog društva. Na taj način nastale su inovativne produkcije, koje su i prikazane u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, a pravi ambasador projekta jeste upravo komad 'Dokle pogled seže', koji je zajedno sa Leptirom, u režiji Andraša Urbana, dobio čak 13 nagrada”, ističu iz Zetskog doma.

Bonus video: