Kako vrijeme utiče na bolove u zglobovima?

Na one sa reumatoidnim artritisom uticali su vlaga i visok pritisak, a onima sa osteoartritisom smetala je visoka vlažnost
121 pregleda 0 komentar(a)
vrat, bol u vratu, Foto: Shutterstock
vrat, bol u vratu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2017. 12:14h

Da li česte promjene vremena mogu da utiču na bolove u zglobovima, tačnije na ljude koji boluju od artritisa?

Mnogi tvrde da osjećaju promjene, da li će padati kiša, ili će se "pokvariti vrijeme", žaleći se ne samo na bol, već i na ukočenost u zglobovima, međutim, to nije pravilo koje važi kod svih.

Pitanje je ako vreme zaista utiče, koje je najbolje za one koji imaju promjene na zglobovima?

Studija iz 2004. godine istraživala je uticaj atmosferskog pritiska na artritis i autori su zaključili da pacijenti sa osteoartritisom imaju jače bolove u zglobovima kada je pritisak nizak, dok pacijenti sa reumatoidnim artritisom boli više kada je temperatura niža.

Druga studija objavljena u magazinu Journal of Reumatology takođe iz 2004. godine pokazala je da visoka vlažnost nije dobra za artritis. Studija objavljena u istom magazinu iz 2015. godine istraživala je da li dnevni vremenski uslovi u roku od tri dana i promene tih vremenskih uslova utiču na bolove u zglobovima kod starijih ljudi. Rezultati sugerišu da uzročna veza između bolova u zglobovima i vremenskih varijabli dan za danom ne potvrđuje uzročnu vezu.

S druge strane, argentinska studija na osobama sa osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i fibromialgijom ali i na onima bez ikakvih problema, pokazala je da su oboljeli osjećali jače bolove danima kada je temperatura bila niža, dok na zdrave ljude vrijeme nije uticalo.

Na one sa reumatoidnim artritisom uticali su vlaga i visok pritisak, a onima sa osteoartritisom smetala je visoka vlažnost. Oni sa fibromijalgijom imali su problema tokom visokog atmosferskog pritiska. Veza, međutim, nije bila toliko jaka da bi moglo da se kaže da bolovi mogu da predvide promjenu vremena, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: