Zašto imamo loš zadah kada se probudimo?

Budući da se na jeziku nalazi najviše bakterija, preporučljivo je čišćenje jezika strugalicom, u trajanju od dva do tri minuta, kao i korišćenje bezalkoholne vodice za ispiranje
0 komentar(a)
zadah, Foto: Shutterstock.com
zadah, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.11.2017. 11:14h

Što su nam usta suvlja, veće su šanse da će nam zadah biti loš. Disanje na usta, hrkanje i upotreba određenih ljekova pojačavaju loš zadah pošto dodatno isušuju usta.

Do toga dolazi zbog slabijeg stvarajna šlajma, koji inače služi za čišćenje bakterija koje prouzrokuju zadah. U nekim slučajevima, iza neobično jakog i neugodnog zadaha mogao bi da se skriva i neki zdravstveni problem.

Često su to problemi sa desnima, koji mogu biti povezani sa srčanim oboljenjima. To mogu biti i infekcije ili gastroenterološki problemi.

Za uklanjanje neprijatnog zadaha, zube bi trebalo čistiti koncem i detaljno ih oprati prije spavanja. Ukoliko zadah ne nestaje, potrebno je obratiti se doktoru.

Budući da se na jeziku nalazi najviše bakterija, preporučljivo je čišćenje jezika strugalicom, u trajanju od dva do tri minuta, kao i korišćenje bezalkoholne vodice za ispiranje.

Ipak, najvažnije od svega je redovan odlazak kod zubara, prenosi Zdrava krava.

Bonus video: