ASK: Neosnovane tvrdnje Abazovića

"Sve odluke Agencije u vezi sa kršenjem zakona se javno prezentuju u skladu sa zakonom, ali Agencija ne može uticati na način kako će se one dalje interpretirati široj javnosti, te ne snosi odgovornost za tumačenja i zloupotrebe istih u cilju sticanja političkih poena i propagiranja političkih interesa"
50 pregleda 5 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 20.11.2017. 15:42h

Agencija za sprječavanje korupcije odbacila je tvrdnje poslanika i predsjednika GP URA Dritana Abazovića da ta državna institucija pokreće prekršajne postupke po bilo čijim nalozima i direktivama.

Abazović je podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama protiv direktora ASK-a Sretena Radonjića zbog, kako se navodi, zloupotreba ličnih podataka u političke svrhe.

"Poslanik Abazović je jedan od više hiljada javnih funkcionera u odnosu na koje Agencija vrši kontrolu poštovanja odredbi Zakona o sprječavanju korupcije u dijelu kojim je regulisano sprječavanje sukoba interesa, ograničenje u vršenju javne funkcije, pokloni, sponzorstva i donacije kao i prijavljivanje prihoda i imovine javnih funkcionera. U vezi sa prihodima i imovinom, provjeru imovinskih kartona Agencija ne sprovodi selektivno i po sopstvenom nahođenju, već u skladu sa Godišnjim planom provjera kojim je obuhvaćeno 1.400 javnih funkcionera na državnom i lokalnom nivou kao i na osnovu podnesenih prijava. Napominjemo da je Godišnjim planom provjere propisana obavezna provjera imovinskih kartona za sve poslanike, ministre, tužioce i sudije. A kako je poslanik Abazović uz sve navedeno dao Agenciji i saglasnost da Agencija može vrštiti provjeru podataka iz imovinskog kartona sa podacima sa bankovnog računa, Agencija je i u ovom dijelu sprovela postupak provjere i utvrdila određene nepodudarnosti", navodi se u saopštenju ASK.

Dodaju da u slučaju utvrđene nepodudarnosti podataka iz imovinskog kartona javnog funkcionera i evidencija institucija koje posjeduju podatke o imovini i prihodima javnog funkcionera, Agencija nakon utvrđivanja činjeničnog stanja pokreće odgovarajući prekršajni ili upravni postupak.

"Agencija ističe da se i ovom prilikom radi samo o jednoj u nizu svakodnevnih redovnih aktivnosti u toku obavezne provjere imovinskih kartona, koje isključuju bilo kakvu pristrasnost ili namjeru zloupotrebe u primjeni Zakona o sprječavanju korupcije. S tim u vezi, Agencija odbacuje svaku insinuaciju da u odnosu na pokretanje predmetnog postupka ima bilo kakvih elemenata selektivnosti, pristrasnosti ili političkih pritisaka. Sve odluke Agencije u vezi sa kršenjem zakona se javno prezentuju u skladu sa zakonom, ali Agencija ne može uticati na način kako će se one dalje interpretirati široj javnosti, te ne snosi odgovornost za tumačenja i zloupotrebe istih u cilju sticanja političkih poena i propagiranja političkih interesa", zaključuje se u saopštenju ASK.

Bonus video: