Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti

"Ako je riječ o jednostavnom enzimu odgovornom za neravnotežu, moguće je neutralisati ga. Naš zamisao bila bi da ponovno stvorimo sistem mikrobioma bez bakterija nosilaca enzima ureaze, odgovornih za neravnotežu u crijevnoj flori, koju nazivamo disbioza"
160 pregleda 0 komentar(a)
bol u stomaku, Foto: Shutterstock
bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2017. 11:14h

Neravnoteža mikrobioma u crijevnoj flori mogla bi da bude jedan od uzroka Kronove bolesti - hronične upalne bolesti crijeva, koja može da zahvati bilo koji dio digestivnog trakta. Najčešće je riječ o zadnjem dijelu tankog crijeva, ili debelom crijevu.

Ljudski organizam sadrži 90 odsto bakterija organizovanih u zajednice koje nazivamo mikrobiomima. Bogat i raznovrstan skup bakterija, gljivica i virusa koji žive u ljudskom organizmu i deset puta je brojniji od ljudskih ćelija, a funkcioniše kao nevidljivi organ, zove se mikrobiom.

On je izuzetno važan za crijeva jer se još ranije sumnjalo da disbalans mikrobioma utiče na razvoj brojnih nezaraznih hroničnih stanja i bolesti, gojaznost, depresiju, autizam, alergije, i u najvećem broju slučajeva na bolesti vezane za digestivni trakt.

Mikrobiom štiti od invazije patogenih mikrooganizama, podstiče imunološki odgovor, proizvodnju antimikrobnih faktora, učestvuje u probavnim i respiratornim funkcijama, i podstiče funkciju zaštite kože i sluzokože.

"Saznanja američkih naučnika upućuju na to da bi uklanjanjem dijela mikrobioma iz crijevnog trakta i ponovnim uvođenjem određenog tipa 'dobrih' bakterija bez enzima ureaze, moglo efikasno da se bori protiv Kronove bolesti", kaže Gari Vu, zamjenik direktora odeljenja za gastroenterološka istraživanja medicinskog Univerziteta u Pensilvaniji i glavni autor istraživanja.

"Ako je riječ o jednostavnom enzimu odgovornom za neravnotežu, moguće je neutralisati ga. Naš zamisao bila bi da ponovno stvorimo sistem mikrobioma bez bakterija nosilaca enzima ureaze, odgovornih za neravnotežu u crijevnoj flori, koju nazivamo disbioza", objasnio je doktor Vu.

Neravnotežu crijevne flore mogu da prouzrokuju upale, antibiotici ili nezdrave navike u ishrani. Upravo disbioza crijevne flore smatra se najodgovornijom za razvoj Kronove bolesti, ali naučnici još to nisu zvanično potvrdili.

Više studija na miševima i na ljudima pokazalo je da vrsta "loših" bakterija koje se hrane ureom, otrovnim otpadom azota koji se nalazi u debelom crijevu, ima značajnu ulogu u razvoju disbioze.

Unos "dobrih" bakterija mogao bi da doprinese zdravoj ravnoteži crijevne flore i predstavlja potencijalno uspešnu terapiju u borbi protiv Kronove bolesti.

Od nje samo u SAD boluje skoro milion odraslih osoba i djece.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Science of Translational Medicine", prenosi Jutarnji.

Bonus video: