Promovisani "Zapisi iz budvanskog kraja”

U knjizi je i dirljiva, oproštajna riječ od Čeda Vukovića- velikana crnogorske književnost
0 komentar(a)
Vlado Đuletić
Vlado Đuletić
Ažurirano: 20.11.2017. 08:32h

Povodom programa obilježavanja Dana Opštine,preksinoć je u Narodnoj biblioteci Budve,promovisana knjiga Vlada Duletića “Zapisi iz budvanskog kraja” čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve.

Nakon smrti Vlada Duletića, značajnog autora za ovaj grad, ostao je rukopis njegove knjige, šeste po redu, pa je Nacionalna biblioteka Budve, objavljujući zavičajne autore, odlučila da ovo djelo štampa i promoviše na početku proslave jer je Duletić bio i predsjednik Opštine Budva u periodu od 1986. do 1989. godine. Na početku večeri publici se obratio potpredsjednik Opštine Budva, Veselin Marković:

“Tih i nenametljiv pojavom, a razborit umom i znanjem, Vlado Duletić je osim stručnosti u studijama o turizmu i turističkoj valorizaciji ruralnog ambijenta, veoma uspješno vladao riječima pri portretisanju znamenitih Budvana i događaja, koje su možda mnogi bili zaboravili, te je na taj način, pišući i istražujući, značajan dio naše sveobuhvatne kulturne baštine spasao od zaborava'“.

O knjizi su govorili književnik Miraš Martinović i prof.dr Rade Ratković koji su autori predgovora.

Književnik Miraš Martinović je istakao da je Duletić umio portretisati ličnosti ali i vrijeme, ističući značaj svakog poglavlja ove knjige. „„Kroz tri poglavlja, jedno porodično i dva indivudalna, Duletić daje sliku vremena u kome su se ostvarili oni o kojima je pisao, prilike, ličnosti čiji su se životi ukrštali sa protagonistima priča, sudbine, životne drame, sa puno detalja i činjenica. To je ono što Duletića čini, za ovu vrstu prikazivanja prošlosti posebno obdarenim-da kroz jednu porodicu, ali i individulane ličnosti, sagledava vremena, kroz koja su se ostvarili”, istakao je on.

U knjizi je i dirljiva, oproštajna riječ od Čeda Vukovića- velikana crnogorske književnosti.

Martinović je zaključio da je Vlado Duletić i ovom knjigom kao sveukupnim djelom stavio prošlost u službu današnje i buduće Budve.

Započevši radnu karijeru u turizmu, Vlado se prihvatio i najodgovornijih društveno-političkih funkcija, dajući nemjerljiv doprinos. Rušilačka stihija sa kraja 80-ih godina prošlog vijeka i zli duh populizma i šovinizma nsrnuli su, kako je istakao Ratković.”

Citirajući riječi Čeda Vukovića koje je i Vlado navodio kao primjer besprijekorne posvećenosti - „Crnoj Gori dugujem sve, a vraćam joj pregršt riječi“, potpredsjesnik Opštine Veselin Marković je u uvodnom govoru istakao: „ostaje da se nadamo, a što je i Vlado apostrofirao u određenim segmentima djela, da će se i Crna Gora odužiti onima koji su se djelima davali, cijeli.“

Bonus video: